Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Suomen Keskusta, vapauden asialla

11.4.2008

Jarkko Tontti

Käyttäjän Jarkko Tontti kuva
Kirjoittaja on vapaa kirjailija.
Jarkko Tontti

Väittävät politiikan viihteellistyneen. Parempi kiteytys tulee vuosikymmenten takaa runoilija Paavo Haavikolta: parodia on jo pitkään ollut mahdotonta, ne tekevät sen itse.

Vai mitä pitäisi sanoa siitä, että Euroopan parlamentissa Suomen Keskustan euroedustajat kuuluvat liberaalidemokraattien ryhmään Aldeen? Äsken päättyneessä liberaalipuolueiden tapaamisessa Lapissa kepulikot sosieteerasivat sujuvasti eurooppalaisten liberaalidemokraattien kanssa.


Liberaalius määritellään sanakirjassa vapaamielisyydeksi ja suvaitsevaisuudeksi.

Nähdäkseni ainoa asia, joka yhdistää Suomen keskustaksi kutsutun Tukiaisviljelijöiden keskusliiton näihin arvoihin, on kansanedustaja Kyösti Karjula. Sana liberaali nimittäin juontuu alun perin muinaisitalialaisesta hedelmällisyyden jumalasta Liberistä, jonka palvontamenoihin 18 lapsen isä Karjula on selvästikin taajaan osallistunut.

Toinen yhteys voisi olla se, että joidenkin mielestä eduskunnassa toheltavat keskustan kalapuikkoviiksimiehet ovat libertiinejä, eli elostelijoita. Tällä haukkumanimellä uskonpuhdistaja Jean Calvin aikanaan hyökkäsi vapaamielisiä poliittisia vastustajiaan vastaan.

Myöhemmin sana alkoi tarkoittaa pidäkkeetöntä seksuaalista riehakointia Giacomo Casanovan ja markiisi de Saden tyyliin.


Suomen keskustan
poliittisen itseparodian voi ajatella saavuttavan lakipisteensä, kun muistaa, että Euroopan parlamentin liberaalidemokraattien ryhmä kannattaa elintarvikkeiden vapaata maailmankauppaa. Vapaa maailmankauppa on Alde-ryhmän mielestä tärkeää, jotta elintarvikkeita tuottavat maailman köyhimmät maat voisivat nousta kohti hyvinvointia.

He ovat oikeassa. Protektionismi ei ole vain äärimmäistä itsekkyyttä, vaan se tulee monessa mielessä hyvin kalliiksi – sinullekin.

Kuulisin mieluusti, mitä mieltä maakuntien äänestäjät ovat kepulimepeistä, joiden on pakko toimia parlamentissa Alde-ryhmän kantojen mukaan ja kannattaa maataloustuista luopumista.

Pohjalaisviljelijä Kyösti Virrankosken tai puolueen kaikkein laitimmaiseen uskovaiseen konservatiivisiipeen kuuluvan Hannu Takkulan äänestäjät edesauttoivat viime eurovaaleissa tukiaisviljelyn lakkauttamista ja vapauden asiaa muutenkin.

Hienoa!

Viite