

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
15.4.2008 14.49
Jostain on aloitettava, me suosittelemme tätä. Tervemenoa!
Haluat siis sijoittaa vihreästi? Hienoa, sijoittaminen onkin vihreämpää kuin turha kulutus.
Ympäristönsuojelua edistävä yhtiö voi olla myös hyvä sijoitus. Monet ympäristöteknologian alat kasvavat: esimerkiksi veden- ja jätteenkäsittely, uusiutuvaa energia ja energiatehokkaan teknologian kehittäminen. Viherrys ei enää tarkoita sijoituksia pelkkiin aloitteleviin pikkuyhtiöihin. Isotkin yritykset muuttavat toimintaansa ympäristöystävällisemmäksi.
Sitten se vaikein: pitäisi valita linja. Mieti, haluatko korostaa ympäristöarvoja vai laajempaa yhteiskuntavastuuta. Kumpi on tärkeämpää: haluatko vaikuttaa ilmastonmuutokseen vai työntekijöiden työoloihin? Vai tahdotko kummatkin? Entä onko yhtiön oltava kaikessa ympäristöystävällinen vai riittääkö, jos se on vihrein alallaan?
Eettisen sijoittamisen kriteerejä on yhtä monta kuin sijoittajia. Vihreys on katsojan silmässä. Tutustu vaikka ulkomaisiin indekseihin, kuten Dow Jones Sustainability Group -indeksiin, joka laskee kestävää kehitystä edistävän yritysjoukon arvon muutosta. Joukosta voi löytyä sinunkin sijoituskohteesi.
Tai sitten huomaat, miten erilaiset yhtiöt täyttävät yhteiskuntavastuun kriteerit. Esimerkiksi Wal-Mart keikkuu sekä ympäristövastuullisten että sosiaalisesti vastuuttomien yhtiöiden listoilla. Ja kas, Shell on vastuullinen yritys!
Lue yhteiskuntavastuun raportteja, joita useat suomalaisyhtiötkin vuosittain julkaisevat. Samalla opit, millaisin kriteerein yritysten vastuullisuutta arvioidaan. Voit myös tutkia, millaisia eettisiä periaatteita eläkevakuutusyhtiöt tai kirkko käyttävät sijoituksissaan.
Rajaa sijoituksistasi pois aloja ja yhtiöitä, joiden menestyksellä et halua rikastua: vaikkapa ydinvoima-, tupakka-, ase- tai lihateollisuus. Entä minkä alan yhtiöiden toivot menestyvän?
Mieti, pidätkö kuluttajana yhtiön tuotteita vihreinä. Hyvä vinkki on sijoittaa yhtiöön, jonka tuotteita voisit itsekin ostaa.
Tutki rahastoyhtiöiden myymiä rahastoja. Vihertääkö? Rahastoyhtiöt kertovat verkkosivuillaan yhtiöt, joita niiden kestävän kehityksen rahastot omistavat. Tutustu kriteereihin: usein rahasto kelpuuttaa joukkoon yhtiöitä, joiden liiketoiminnasta vain tietty osa on vihreää.
Unohda osakkeet! Useimpien ihmisten suurin sijoitus on oma koti. Voiko sen arvoa nostaa preppaamalla ekotehokkuutta? Entä jos sijoittaisit rahasi omakotitalosi ympäristöystävällisempään lämmitykseen tai remontoisit talostasi energiapihin?
Osta metsää ja hoida sitä. Kasvava metsä sitoo hiilidioksidia. Myytäviä metsätiloja välittävät erikoistuneet kiinteistönvälittäjät. Kysy paikallisesta Metsänhoitoyhdistyksestä.
Metsä on sitten pitkäaikainen sijoitus: parimetriset puut saavat kasvaa Etelä-Suomessa vielä parikymmentä vuotta ennen kuin hakkuusta saa rahaa. Ja pohjoisessa sitäkin pidempään.
Talleta rahasi tilille. Siellä ovat ja pysyvät. Tilaa sähköinen tiliote, säästät rahan lisäksi paperia. Myös pankkien yhteiskunta- ja ympäristövastuuta voi vertailla vastuuraporteista. Tai kysy asiasta pankkivirkailijalta!
Jäitkö nälkäiseksi? Vihertäminen on helppoa, kun sen osaa. Täältä löydät lisää haasteita.
Osta maata. Hoida metsää tai perusta keto. Saat viherrystä lähiympäristöön.
Ala vihreäksi vuokraisännäksi. Hanki ekotalo tai -asunto ja vuokraa se muille.
Osta kokonainen yritys, tai ainakin niin iso siivu, että pääset suurimpien omistajien joukkoon. Osallistu sitten yhtiökokoukseen ja käytä omistajan valtaa. Viherrä koko yritys!
Anna rahasi pois, vaikkapa ilmasto- tai ympäristöhankkeisiin. Jos kerran voit sijoittaa, rahoillesi on jossain muualla kenties enemmän käyttöä.
Tweet