Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kirkko saa uudistusvaalit

15.9.2006 5.59

Laura Kosonen

Kirkkovaaleista voi tulla vallankumous, vaikka Tulkaa kaikki -liike jäi luultua pienemmäksi.  

Kirkon uudistuminen on nousemassa keskeiseksi teemaksi seurakuntavaaleissa, jotka järjestetään marraskuun puolivälissä. Vihreät ja uudistusmielinen Tulkaa kaikki -liike vaativat, että kirkon on muutettava toimintatapojaan. Seksuaalisten vähemmistöjen ja naispappien asema kirkossa ovat uudistuslistan kärkipäässä.

”Kirkko tarvitsee vallankumouksen. Vihreiden pitäisi astua rohkeammin esiin ja vaatia uudistuksia”, sanoo Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton ViNO:n pääsihteeri Eekku Aromaa, joka on aktiivisesti mukana vihreiden seurakuntavaalikampanjassa.

”Vihreiden täytyy avoimesti vaatia esimerkiksi, että homot saavat avioliittoon siunauksen”, Aromaa toteaa.

Puolueet eivät voi suoraan asettaa ehdokkaita seurakuntavaaleihin, vaan ehdokasasettelu tapahtuu valitsijayhdistysten kautta. Vihreiden ehdokkaat kootaan Vihreät niityt -yhdistyksen listoille. Ehdokasasettelu päättyy tänään. Vihreät niityt -listoja tulee Espooseen, Helsinkiin, Jyväskylään, Tuusulaan, Lahteen, Hämeenlinnaan, Riihimäelle ja Rovaniemelle. Muualla  vihreät kehottavat ehdokkaita osallistumaan listoille, jotka korostavat avoimuutta.

Seurakuntavaaleissa valitaan luottamushenkilöt seurakuntaneuvostoihin. Viime vaaleissa 61 prosenttia valituista oli ehdolla puolueiden listoilta. Äänestysprosentti oli 14,3.


Aromaa toteaa, että rohkeat kannanotot voivat merkitä marginalisoitumista, mutta hänen mielestään riski on otettava. ”Olen vuosikausia miettinyt, erotako kirkosta vai ei. Jos totaalinen muutos ei onnistu, eroaminen on toiseksi paras vaihtoehto. Pahinta on passiivijäsenyys, joka hiljaisesti hyväksyy kirkon vanhoilliset asenteet.”

Aromaa on koko ikänsä ollut kirkon toiminnassa mukana. Hiljattain hän osallistui parisuhdekurssille. ”Sitä mainostetaan nuorten liberaalina toimintana, mutta silti kurssilla vallitsi ahdistava heteronormatiivisuus.”

Aromaan mielestä kirkon pitäisi painottaa diakoniaa ja yhteiskunnallista työtä kuten velkaneuvontaa.


Samanlaisilla muutoksen teemoilla seurakuntavaaleihin lähtee myös Tulkaa kaikki -liike. Keväällä liikkeestä uumoiltiin suurta ilmiötä, mutta nyt näyttää, että Tulkaa kaikki -listoja on tulossa vain muutamaan seurakuntaan. Internetissä liikkeen ohjelman on allekirjoittanut 600 ihmistä.

”Tavoitteena on koko maan kattava uudistusmielisten seurakuntalaisten verkosto, olivatpa he ehdolla millä listoilla tahansa”, sanoo liikkeen aktiivi, teologian tohtori Vesa Hirvonen. Liike aikoo koota tiedot uudistusmielisistä ehdokkaista ja kampanjoida heidän puolestaan vaaleissa.

Hirvosen mukaan seurakuntavaalit eivät kiinnosta kirkon rivijäseniä, sillä äänestäjät eivät tunne ehdokkaita ja heidän arvomaailmaansa. ”Vaalilistoissa konservatiivia ei erota liberaalista.”


Lisää aiheesta:Viite