Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kuivuuden vuosisata

24.11.2006 5.54

Jussi Laitinen

Sattumaa tai ei, vuosi 2005 oli ennätyskuiva ympäri maailmaa. Uusi brittitutkimus arvioi, että äärimmäinen kuivuus valtaa 30 prosenttia maapallon pinta-alasta vuoteen 2100 mennessä. Tänä vuonna kuivuus vähentää rajusti ruuan tuotantoa Afrikassa, Australiassa ja Yhdysvalloissa.

Langan 47/06 ”Kuivuuden vuosisata” -reportaasin kuvitusta

Kuivuus valtaa puolet maapallosta ja uhkaa miljoonien ihmisten elämää. Kolmannes Maan pinta-alasta muuttuu asuinkelvottomaksi 2100 mennessä. Pahiten sateiden puute koettelee kehitysmaita.

Nämä ovat Iso-Britannian johtavien ilmastotutkijoiden ennusteita ensi vuosisadalle. Kyseessä on yksi tylyimmistä arvioista ilmastonmuutoksen vaikutuksista. Tuoreeltaan se kirvoitti pelästyneitä kommentteja avustusjärjestöiltä ja kehitystyöntekijöiltä.

”Tämä on todella järkyttävää”, Christian Aid -järjestön Andrew Pendleton sanoi Independent-lehdelle. ”Se [ennuste] on kuolemantuomio miljoonille ihmisille ja tarkoittaa ennennäkemätöntä pakolaisten muuttoliikettä.” Tutkimus toistaa jo aiemmin kuultuja arvioita siitä, että kuivuus koettelee pahiten jo valmiiksi vähäsateisia alueita.

Iso-Britannian ilmatieteen laitoksen Hadley Centren tutkimus perustuu tietokonemalliin, jossa arvioitiin ensi kertaa määrällisesti ilmastonmuutoksen aiheuttamaa kuivuutta. Tutkija Eleanor Burke kollegoineen laski miten Palmerin indeksinä tunnettu kuivuuden mittari kertautuu, kun se yhdistetään tälle vuosisadalle ennustettuun sademäärään ja kuumuuteen. Tulosten mukaan ”keskimääräinen kuivuus”, joka vaivaa tällä hetkellä 25 prosenttia maapallon pinta-alasta, leviää 50 prosenttiin. ”Ankara kuivuus” leviää kahdeksasta prosentista 40 prosenttiin ja ”äärimmäinen kuivuus” kolmesta prosentista 30 prosenttiin.

Hyvä uutinen on se, että tietokonemalli voi aina erehtyä. Huono puoli on se, että tilanteesta saattaa tulla vielä ennustettakin tukalampi. Mallissa ei nimittäin ollut mukana kuivuuden vaikutusta hiilen kiertoon, joka saman laitoksen julkaisemattoman tutkimuksen mukaan pahentaa kuivuutta entisestään.


Independentin mukaan ilmatieteen laitoksen senioritutkijat ovat varovaisia tulosten suhteen ja korostavat tutkimuksen epävarmuuksia: mukana on vain yksi ilmastomalli, yksi skenaario kasvihuonekaasujen päästöistä ja yksi kuivuusindeksi. Hadley Centren johtajan mukaan tulokset ovat kuitenkin merkittäviä.

Sattumaa tai ei, vuosi 2005 oli ennätyskuiva eri puolilla planeettaa. Brasiliassa Amazonin alueella satoi vähemmän kuin sataan vuoteen. Ihmiset liikkuivat kävellen ja polkupyörällä tulva-alueilla, joilla tavallisesti käytetään kanootteja.

Itä-Afrikan kahdesta sadekaudesta pidempi oli hyvin niukka ja lyhyempi jäi kokonaan pois. Vettä tuli paikoin vain 20 prosenttia normaalimäärästä. Etiopiassa, Somaliassa, Keniassa ja Tansaniassa 11 miljoonaa ihmistä kävi nälänhädän partaalla. Kyse ei ollut yksittäisestä poikkeamasta: Nasan mukaan Itä-Afrikassa on ollut kuusi hyvin kuivaa vuotta peräkkäin.

Kymmenen kuuminta vuotta 150 vuoden ajalta:

1.1998
2.2005
3.2002
4.2003
5.2006
6.1999
7.1997
8.1995
9.1990
10.1988


Lähde: UEA Climate research unit

Tänä vuonna Itä-Afrikka on hitaasti toipumassa kriisistä. Tosin lyhyt sadekausi tulee vasta marraskuussa, jos tulee.

Kuivuus on monin paikoin tapetilla juuri nyt. Googlen uutishaku antaa 12 000 tulosta hakusanalla ”drought”.

Sateiden puute näyttää rienaavan erityisesti Australiaa, jonka viestimissä näkyy jo pieniä paniikin oireita. Kaikkien aikojen ennätyskuivuus uhkaa työntää koko maanviljelyelinkeinon lamaan, hallituslähde sanoi lokakuussa. Vehnäsato voi romahtaa jopa 60 prosenttia edellisvuodesta.

Australian hallitus varoitti, että maanviljelijöiden itsemurhat ovat vaarassa lisääntyä. Samalla se myönsi rahaa maaseudun mielenterveyspalveluihin ja vetosi viljelijöiden tähden keskuspankkiin jotta se ei nostaisi korkoja. Maan pisin joki, joka on tärkeä kasteluveden lähde, lirisee uutiskuvissa pienenä norona pölyisen uoman pohjalla.


Yhdysvalloissa sateiden puute vaivaa erityisesti Teksasia ja Arizonaa. Teksasissa, joka on maatalouden suhteen toiseksi tärkein osavaltio, kuivuus on aiheuttanut 2,5 miljardin dollarin tappiot – isommat kuin koskaan aiemmin.

Yhdysvaltain hallitus lupasi elokuussa 800 miljoonan dollarin tukipaketin viljelijöille ja karjankasvattajille, joista monet ovat joutuneet teurastamaan nautoja rehun kuivuttua pelloille. Monessa osavaltiossa ennätyksiä hipova kuivuus on aiheuttanut ongelmia koko vuosikymmenen ajan.

YK:n maatalousjärjestö FAO:n raportin mukaan poikkeuksellisen kuuma ja kuiva sää pienentää viljakasvien satoa vuonna 2006 varsinkin Brasiliassa ja Argentiinassa. Kuivuus voi kutistaa riisisatoa Etelä-Aasiassa. Tärkein huolenaihe on ruokavarannot, jotka vähenevät jyrkästi tänä vuonna. Raportin mukaan 40 maata taistelee ruokapulan kanssa, osa kuivuuden vuoksi, osa muista syistä. Tilanne pahenee, jos säät jatkuvat samanlaisina ensi vuonna.

Jos ilmastoennusteilla on jokin yhteinen tekijä, se on äärimmäisten sääilmiöiden yleistyminen. Kuivuus on vain yksi niistä. Niinpä samainen Googlen uutishaku antaa 14 000 tulosta hakusanalla ”flood”.

Jutussa käytetyt uutislähteet: AAP, AP, Bloomberg, Forbes, Independent, OneWorld ja Reuters.
Viite