Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Viherrä ateriasi

Kik-herneitä

17.4.2008 15.46

Lasse Leipola

Vaaleanvihreät ensiaskeleet

Jostakin on aloitettava, me suosittelemme tätä. Tervemenoa!

1. Syö kohtuudella

Suunnittele syömisesi ja ruokaostoksesi etukäteen. Elintarvikkeiden tuottaminen muodostaa jopa viidenneksen suomalaisten aiheuttamasta ympäristörasituksesta. Mieti, kuinka paljon ruokaa tarvitset, sillä ruokaa ei kannata ostaa poisheitettäväksi.

 

Yli kolmannes kotitalousjätteestä on pois heitettyä ruokaa. Vältä päivittäistä kaupassa käyntiä tai nälkäisenä kauppaan menemistä.

2. Älä maksa pakkauksesta

Valitse tuotteita, jotka ovat pakkaamattomia tai niukasti pakattuja. Hedelmät ja vihannekset voit pakata uudelleenkäytettävään pussiin. Yritä valita kierrätettäviä ja uudelleenkäytettäviä pakkauksia, kuten pantillisia lasipulloja. Käytä kestävää kauppakassia kertakäyttöisten tai lyhytikäisten paperi- ja muovipussien sijasta.

3. Osta läheltä

Monissa lähikaupoissa on kattavat valikoimat perusraaka-aineita. Pääset helpommalla, kun teet arkiostokset lähikaupassa ja hankit erikoisuudet tarvittaessa kauempaa. Voit myös kysyä lähikaupastasi, olisiko haluamiasi tuotteita mahdollista saada valikoimaan.

4. Vältä lihaa, suosi kasviksia

Lihatuotanto rasittaa ympäristöä paljon enemmän kuin kasvisten tuottaminen. Lihatuotanto kuluttaa energiaa ja raaka-aineita kahdessa vaiheessa: ensin on viljeltävä, säilytettävä ja kuljetettava rehua eläinten ruoaksi. Sen jälkeen on kasvatettava, ruokittava ja hoidettava itse eläimet.

Soijaan verrattuna lihan tuottaminen kuluttaa jopa monikymmenkertaisesti vettä, maa-alaa, fossiilisia polttoaineita sekä kemikaaleja. Jo korvaamalla viikoittain muutamia liha-aterioita kasviksilla teet ympäristölle palveluksen.

5. Valitse luomua

Luonnonmukaisessa tuotannossa ei käytetä kemiallisia torjunta-aineita ja lannoitteita, joiden valmistus kuluttaa energiaa ja raaka-aineita sekä synnyttää päästöjä ja jätettä. Torjunta-aineiden käyttö myös vahingoittaa tuotantoalueiden luonnon monimuotoisuutta hävittämällä pelloilta luontaisia hyönteisiä.

Luonnonmukaisessa eläintuotannossa eläimillä on enemmän tilaa ja mahdollisuus käyttäytyä lajilleen tyypillisesti. Esimerkiksi sioilla on luomutiloilla tuplasti enemmän liikkumatilaa kuin tavanomaisella tilalla. Luomumerkki kertoo myös, ettei tuotannossa ole käytetty geenimuunneltua rehua.

Luomua valitessa kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että myös tuotteiden kuljetus rasittaa ympäristöä. Lähellä tavanomaisesti tuotettu tuote voi olla ilmaston kannalta parempi vaihtoehto kuin kaukaa rahdattu luomutuote.

6. Valitse torjunta-aineettomia hedelmiä ja vihanneksia

Valtaosa suomalaisten syömistä ympäristömyrkyistä tulee ulkomaisista hedelmistä. Jos luomuhedelmiä tai kotimaisia hedelmiä ei ole saatavilla, suosi kiiviä, mangoa ja ananasta. Vältä persikkaa ja omenaa. Vihanneksista eniten torjunta-aineita sisältävät paprika ja selleri.

7. Valikoi meren herkut

Meren antimista suosi muun muassa ahventa, kuhaa, seitiä ja silliä. Kasvatettu lohi on parempi vaihtoehto kuin ylikalastettu luonnonlohi. Vältä tonnikalaa ja trooppisten vesien katkarapuja, koska niiden pyynti voi vahingoittaa muita lajeja.

8. Suosi paikallista

Kuljetukset aiheuttavat suuren osan ruuan aiheuttamista päästöistä. Siksi kannattaa suosia lähialueella tuotettuja elintarvikkeita. Kolikolla on kuitenkin myös toinen puoli: joidenkin tuotteiden viljeleminen saattaa vaatia olosuhteita, joiden ylläpitäminen vaatii Suomessa paljon energiaa ja raaka-aineita.

Esimerkiksi kotimaiset tomaatit kasvatetaan kasvihuoneissa, jotka kuluttavat huomattavasti energiaa. Toisaalta kuljetuksien ja vedenkäytön suhteen kotimainen tomaatti on espanjalaista parempi.

9. Opettele kokkaamaan

Valmiit einesruoat ovat täynnä lisäaineita ja usein ylipakattuja. Ostamalla puhtaita raaka-aineita ja tekemällä vain tarvitsemasi määrän ruokaa säästät ympäristöä ja rahaa.

10. Käyttäydy järkevästi keittiössä

Suuri osa keittiössä käytetystä energiasta kuluu lämmittämiseen tai jäähdyttämiseen. Käytä hyväksesi uunin esi- ja jälkilämpö, pane kattila mahdollisimman pienelle levylle ja käytä kantta.

Jäähdytä ruoka huoneenlämmössä ennen jääkaappiin panemista ja sulata pakasteet jääkaapissa, jolloin jääkaappi käyttää kylmyyden hyväkseen. Älä myöskään unohda, että ruokia voi jäähdyttää tai säilyttää myös ulkona.

 

Tosivihreille

Jäitkö nälkäiseksi? Vihertäminen on helppoa, kun sen osaa. Täältä löydät lisää haasteita.

1. Pane liha pannaan

Miksi söisit lainkaan lihaa? Lihan voi korvata soijavalmisteilla ja palkokasveilla. Pidä huolta, että saat riittävästi B12- ja D-vitamiineja sekä proteiinia.

2. Elä vuodenaikojen mukaan

Talvesta selviää myös ilman tuoretta tomaattia. Opettele säilömään kasvukauden tuotteita ja käytä niitä talvella. Kesän tuoreet antimet maistuvat entistäkin paremmilta, kun niitä on saanut odottaa koko talven. Kausiruokailu tuo muutenkin vaihtelua ruokavalioon.

3. Osta suoraan tuottajalta

Kun ostat ruokasi suoraan tuottajalta, tiedät tarkalleen mitä saat ja voit itse hoitaa kuljetuksen ja säilytyksen ympäristöystävällisellä tavalla.

4. Kasvata oma ruokasi

Alkuun pääset vaikkapa viljelemällä yrttejä ja salaattia parvekkeella. Jos haluat lähteä hommaan tosissaan, osta maatila ja ryhdy luomuviljelijäksi.

 

Numeroina, kiitos

  • Suomessa teurastetaan päivittäin noin 150 000 eläintä ihmisten ravinnoksi.
  • Jos lihansyönti lisääntyy nykyisellä tahdilla, vuonna 2050 karja syö yhtä paljon kuin ihmiset vuonna 1970.
  • Suomessa on noin 4 000 luomutilaa.
  • Torjunta-aineet aiheuttavat vuosittain maailmassa jopa 5 miljoonaa myrkytystä ja kymmeniätuhansia kuolemia.

 

Lisää meillä:


Lisää muualla:


Luomua verkosta:

 

Lähteinä käytetty myös: Pieniä ilmastotekoja, Nemo 2007. The Rough Guide to Ethical Shopping, Rough Guides 2004. Save Cash & Save the Planet, Collins 2005. Wake Up and Smell the Planet, Skipstone 2007.

ruoka 
Viite