Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Perustulo ja työttömyys

15.12.2006

Osmo Soininvaara

Käyttäjän Osmo Soininvaara kuva
Kirjoittaja on vihreiden kansanedustaja.

Perustuloa vastustetaan toisaalta, koska sen epäillään suosivan pummilla elämistä ja toisaalta, koska sen pelätään lisäävän huonoja työpaikkoja. Näiden vastaväitteiden keskinäinen ristiriita ei estä sitä, että sama henkilö esittää ne molemmat.

Jotkut kannattavat perustuloa, koska uskovat sen tuovan lisää rahaa huono-osaisimmille. Tämäkään ei ole totta. Ei ole realistista esittää perustuloa, joka olisi nykyistä perusturvaa korkeampi – jonka siis se huono-osaisin ja se pummi nytkin saavat. Heitä perustulo ei auta.


Perustulo ei
muuta kokonaan työttömien tai hyvässä kokopäivätyössä olevien asemaa, mutta se tekee elämän paljon helpommaksi niille, jotka sinnittelevät lyhyiden työsuhteiden varassa. Toisin kuin työttömyysturva, perustulo ei pienene, vaikka saa töitä. Ensimmäisestäkin ansaitsemastaan eurosta joutuu maksamaan yli 40 prosenttia veroa, mutta työn vastaanotto kannattaa aina. Perustuloa ei menetä, jos kieltäytyy työstä.

Tämä on saanut demarit epäilemään, että näin suosittaisiin työn vieroksujia. Käytännössä asia on päinvastoin. Opiskelijat tekevät meillä keikkatyötä solkenaan, työttömät eivät tähän mahdollisuuteen kajoa. Opiskelijalla on oikeus kieltäytyä työkeikasta, työttömän pitäisi ottaa vastaan mitä tarjotaan. Opiskelijalle työkeikka kannattaa, työttömälle se ei kannata. Kannattavuus merkitsee enemmän kuin pakko. Demareiden vaalima työn vastaanottovelvollisuus on pelkkä illuusio.


Miten Helsingissä, jossa on yli 20 000 työtöntä, voi olla pulaa siivoojista ja bussikuskeista, jos työttömän pitää ottaa vastaan mitä työtä tahansa? Kaikista työttömistä ei ole siivoojiksi tai bussikuskeiksi, mutta on vaikea uskoa, ettei yhdestäkään olisi. En haluaisi matkustaa bussissa, jonka kuljettaja on pakotettu karenssin uhalla ratin ääreen. Minusta on hyvä, ettei työttömän ole pakko ottaa vastaan mitä työtä hyvänsä.

Jonkun on tehtävä vastenmieliset työt. Minusta on oikeudenmukaisempaa, että sellaisesta työstä saa vähän paremman korvauksen. Oikeus kieltäytyä vastenmielisestä työstä johtaa oikeudenmukaisempaan palkkarakenteeseen.

Tuoko perustulo hampurilaisbaarin kaltaisia huonoja työpaikkoja? Todennäköisesti se lisää matalan ammattitaidon töitä. Juuri niitä me tarvitsemme päästäksemme eroon rakenteellisesta työttömyydestä. Huonoa työtä ei kuitenkaan ole pakko ottaa vastaan. Demarit tarjoavat työelämän huono-osaisille ainoana mahdollisuutena työttömyyttä. Perustulo antaa mahdollisuuden valita joko työn tai demarien suosiman työttömyyden väliltä. Ei se voi silloin huonompi vaihtoehto olla.

Viite