Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Kesän viinivinkit

Natalia Baer

Vihreä viinblogi. Viini-intoilija Lena Björklund kiistelee makuasioista blogissaan joka perjantai. Natalia Baer

Vihreä viinblogi. Viini-intoilija Lena Björklund kiistelee makuasioista blogissaan joka perjantai.

19.6.2008

Lena Björklund

Kokosimme toimituksen tiloihin kuusi ihmistä maistelemaan viinejä. Ajattelimme kesää, ja siksi valkoviinit olivat enemmistössä.

Maistelu tehtiin kaikkien sääntöjen mukaan. Jos tarkkoja ollaan, ne tehtiin suorastaan buddhalaisesti. Iltaa vetäneellä viiniarvostelija Tauno Auerilla on kokemuksia buddhalaisuudesta. Hän maistattaa viinejä verkkaisesti ja kurinalaisesti, päällepuhumiset katkaisemalla.

Maistaminen siis kesti pitkään. Ilta alkoi kello 16 ja päättyi kello 22. Asiasta ei poikettu: ei mitään small talkia tai keskinäistä seurustelurupattelua.

Juomia oli kymmenen: yksi kuohuviini, yksi prosecco, yksi punaviini, yksi rosee, viisi valkoviiniä ja yksi olut. Seitsemän juomista oli luomua.

Ilta eteni seuraavasti:

1. Kaikille oli printattu Alkon sivuilta jokaisen juoman tuoteseloste, jossa oli tietoa muun muassa rypäleistä, alkoholipitoisuudesta, happojen määrästä. Näille printeille merkattiin illan mittaan juoman väri, haju ja maku.

2. Pöydällä jokaisella oli edessään kymmenen viinilaisia kaaressa – tyhjänä. Ja kaksi isoa kannua vettä. Tässä vaiheessa vettä sai juoda, ei enää maisteluvaiheessa.

3. Auer piti pyynnöstämme poikkeuksellisen lyhyen viinikulttuurivalistuksen ja tuottajien esittelyn. Se kesti vajaan tunnin. Yleensä vaihe vie häneltä tuplasti aikaa.

4. Valistuksen jälkeen kolme henkilöä avasi pullot ja kaatoi juomat kaikkien laseihin. Pullot oli Auerin pyynnöstä pantu jääkaappiin jo edellisenä iltana. Myös punaviini.

5. Katsoimme ensin ensimmäisessä lasissa olevan juoman väriä, sitten nuuhkimme sen hajua ja lopuksi maistoimme sitä. Luvatta emme saaneet lasiin koskea. Kaikki vaiheet etenivät ohjatusti. Vuoro kiersi ja kun joku puhui, muut kuuntelivat. Saivat kyllä täydentää.

6. Kun viimeinenkin juoma oli arvioitu, käytiin uusi kurinalainen kierros. Lasithan olivat nyt olleet pöydässä pitkään ja juomat saaneet happea ja lämmennet. Muutama viini oli muuttunut selvästi.

7. Kun toisen kerran päästiin loppuun, eli olueen saakka, otettiin esille leipää ja juustoa ja maisteltiin eri juomia niiden kanssa. Siis ikään kuin kolmas kierros.

8. Kaikki olivat hyvässä kunnossa kotiin lähtiessään – ja tyytyväisiä. Mitään pakkoa juoda laseja tyhjäksi ei ollut, ja suureen osaan laseista jäikin pohjalle viiniä.

Maisteluun osallistuivat minun lisäkseni toimittajat Taina Ahtela, Lasse Leipola ja Anna Tommola sekä Vihreän liiton järjestösihteeri Lasse Miettinen ja kampanjapäällikkö Ville Tuominen.

Tässä tuntemuksiamme kahdesta maistellusta viinistä, alla lista kaikista viineistä. Loput viiniarviot julkaistaan tässä blogissa seuraavan neljän viikon aikana.

 

André Stentz Riesling

Tästä Vin Naturen maahantuomasta, alsacelaisesta kuivasta valkoviinistä pidettiin yleisesti, vaikka Sanderin puolikuiva Riesling oli monen mielestä vieläkin parempi.

Yleiskuvaus: Loistava!

Viiniä voisi kuitenkin vielä kypsyttää. Sitä voi vielä säilyttää pitkään.

Väri oli vihertävän kultaista metallia, uutteinen, öljyinen.

Hajussa tuntui maan tuoksuja, kengän nahkaa; toisella kerralla myös savua.

Maku oli pitkä ja kuiva, hyvät hapot, hedelmäistä happamuutta, kotipihan omenoita.

Arveltiin sopivan hyvin voimakkaan kalan kanssa.

Loistava hinta-laatu-suhde.

Baron von Heyl Estate Riesling

Älköön ymmärrettäkö väärin sitä, että yksi maistajista heti huudahti: "Äiti pitäisi tästä!"

Myös me pidimme kovasti tästä viinistä. Kuivista viineistä pitävien suitsutusta hillitsi se, että tämä on puolimakea viini: sokeria on 30 grammaa litrassa.

Yleiskuvaus: Suloinen nautinto makeamman valkoviinin ystäville.

Sopii kuivan viinin ystäville jälkiruoaksi ja juustokakun kanssa. Arveltiin sopivan hyvin myös minttu-melonisalaatin kanssa.

Väristä löysimme hohtavan metallista, vihertävää, olkea.

Haju oli tiivis ja siinä oli hedelmää ja yrttejä, nuuhkaisussa hunajaa. Hajussa tunnistettiin myös taikinamaisuutta; toisella kierroksella parfyymiäkin.

Maussa oli makeuden rinnalla pirteää hapokkuutta, persikkamaisuutta, kypsää sitrushedelmää. Jälkimaun makeus tuntui joidenkin mielestä tahmaiselta.

Piti pintansa toisellakin maistelukierroksella.

Erinomainen hinta-laatu-suhde.


Viinit maistelujärjestyksessä

  1. Bioldo Extra dry (ravintolamyynnissä), prosecco, Italia. Luomu.
  2. Can Vendrell Brut Reserva (Alko 583887), kuohuviini, Espanja. Luomu. 11,98 €.
  3. Bianco di Custoza Terre in Fiore 2007 (Alko 548937), valkoviini, Italia. Luomu. 8,41 €.
  4. La Sancive Muscadet Sèvre et Maine Sur Lie 2006 (Alko 582527), valkoviini, Ranska. 7,79 €.
  5. Sander Riesling Kabinett 2006 (Alko, tilausvalikoima 003908), valkoviini, Saksa. Luomu. 12,44 €.
  6. André Stentz Riesling 2007 (Alko 008121), valkoviini, Ranska. Luomu. 14,18 €.
  7. Baron von Heyl Estate Riesling 2007, (Alko 580247), valkoviini, Saksa. 10,85 €.
  8. Gabbiano Rosé 2006,(Alko 443107) roseevini, Italia. 9,18 €.
  9. Chateau Coursou 2006, (Alko 005605), punaviini, Ranska. Luomu. 12,01 €.
  10. Fuller´s Organic Honey Dew, (Alko 793876), ale-olut, Englanti. Luomu. 3,65 €.

Lisää aiheesta:Viite