Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Lanka on meidän

15.9.2006

Ari Heikkinen

Kirjoittaja on Vihreiden puoluesihteeri ja Vihreä Lanka Oy:n hallituksen jäsen.

Tämä on uudistuneen Vihreän Langan kuudes numero. Päätoimittaja Elina Grundström laittoi jo ennen varsinaista tehtävään ryhtymistään tuulemaan: hän valmisteli toimituksen kanssa lehtiuudistusta viime keväästä alkaen. Eikä mikään jäänyt ennalleen. Vaikka lehden nimi on sama, lukijoille toimitetaan nyt ihan uutta julkaisua.

Toimitus on yhdessä miettinyt lehden paikkaa maailmankaikkeudessa. Ehkä myös meidän lukijoiden ja vihreiden pitää tehdä sitä.

Vihreä Lanka ei ole ollut puolueen äänenkannattaja eikä siitä ole sellaista tullut tämänkään uudistuksen myötä. Vihreissä on tämän tästä esitetty näkemyksiä sen puolesta, että Lanka pitää saada paremmin puolueen talutusnuoraan. Onneksi Langan journalistista vapautta arvostava linja on aina saanut laajan tuen.

Minun mielestäni Langan suhde vihreisiin on parhaimmillaan silloin, kun lehti on samaan aikaan sekä vihreiden julkinen keskustelufoorumi että vihreitä liikkeenä arvioiva ja eteenpäin potkivan uutislehti. Se voi onnistua puolueen kriittisenä arvioijana ja kannustajana vain, jos toimitus on riittävän kaukana puolueesta nähdäkseen paremmin. Ja uskaltaakseen sanoa, kun sanottava on. – Vihreiden poliitikkojen on kestettävä Langassa kritiikkiäkin!

Vihreä Lanka ei ole järjestölehti, joka kertoo kiltisti, mitä puolue ja sen järjestöt puuhaavat. Silti Langalla on halua myös vihreän toiminnan uutisoimiseen. Se voi hoitaa sitä vain, jos me vihreät toimijat käymme itse keskustelua Langan palstoilla sekä tiedotamme tekemisistämme ja koetamme saada Langan niistä kiinnostumaan. Se on mahdollista, mutta ei itsestään selvää.

Erityisesti Lanka kaipaa uutisia, jotka kiinnostavat laajempaakin julkisuutta. Skuuppiuutinen on jokaiselle lehdelle arvokas. Meidän vihreiden pitäisi vakavasti miettiä, kannattaako meidän antaa suurimmat uutisemme omalle lehdelle vai valtamedioille?

Vihreä Lanka on edustava ikkuna vihreään liikkeeseen. Sen kautta voi tarjota mahdollisuuden kurkistaa sisälle. Sen avulla voi houkutella uusia ihmisiä mukaan niin pohdintaan kuin toimintaankin. Langan linja ei ole fundisvihreä eikä fundis ole puoluekaan. Langan realolinja voi tuoda ahaa-elämyksen puolueenkin nykyolemuksesta.

Lanka on nyt parempi kuin koskaan ja hyvää kannattaa jakaa. Lähes puolet lukijoista on vihreiden jäseniä. Tämä viesti on nyt erityisesti teille, hyvät vihreät: asetetaan tavoitteeksi, että jokainen meistä hankkii Langalle uuden tilaajan tämän syksyn aikana. Ainakin yksi tutustumistilaus, jonka saa kympillä! Tai hankitaan vihreälle yhdistykselle uusi jäsen: hänelle Lanka tulee jäsenetuna.

Viite