Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Cern

Large Hadron Collider
Tuntematon uhka? Uusi hiukkaskiihdytin herättää pelkoa. Cern

Tuntematon uhka? Uusi hiukkaskiihdytin herättää pelkoa.

"Maailmanlopun" hiukkaskiihdytin käynnistyy ensi viikolla

1.9.2008 15.36

Vihreä Lanka

Ranskan ja Sveitsin rajalla käynnistetään ensi viikon keskiviikkona LHC-hiukkaskiihdytin, joka on maailman suurin lajissaan. Cernin laitoksessa on määrä selvittää aineen rakennetta, materian alkuperää sekä maailmankaikkeuden syntyä.

Hiukkaskiihdyttimen käynnistäminen on huolestuttanut joukkoa tutkijoita. Heidän mukaansa kiihdyttimessä syntyvät mustat aukot saattavat kasvaa ja nielaista maapallon.

Saksalainen Otto Rössler on ollut mukana haastamassa Cern-tutkimuskeskusta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Ryhmä väittää, että kiihdyttimen käynnistäminen rikkoo Euroopan ihmisoikeusjulistuksen mukaista oikeutta elämään.

”Laskelmani osoittavat, että on varsin mahdollista, että pienet mustat aukot säilyvät ja kasvavat eksponentiaalisesti, kunnes syövät koko planeetan”, Rössler sanoo Daily Mail-lehdessä.

Rössler on kemian professori. Hän sanoo pyytäneensä Cerniä osoittamaan laskelmat vääriksi.

Aiemmin tänä vuonna julkaistun raportin mukaan 27-kilometrisessa kiihdyttimessä syntyvät mustat aukot ovat lyhytikäisiä.

Raportissa todettiin myös, että avaruudesta maahan kohdistuva kosminen säteily on aiheuttanut maapallolla miljoonia vastaavia reaktioita.

 

tiede 
Viite