Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ilman pilaajat

15.9.2006 5.59

Elina Grundström

Aasialaisessa poliittisessa kulttuurissa epämiellyttävä totuus yritetään usein väistää, vaieta ja unohtaa. Helsingin Asem-kokousta on vähätelty keskustelukerhoksi, mutta siellä saatiin aikaan ainakin yksi todella merkittävä asia. Eurooppa on pitkään yrittänyt pitää Kioton sopimusta hengissä ja torjua ilmastonmuutosta melkein yksinään. Nyt Aasian maat myönsivät totuuden kiertelemättä ja kaartelematta ja sitoutuivat EU:n kanssa yhteiseen ilmastojulistukseen.

Nyt pitäisi enää saada maailman suurin saastuttaja mukaan.

Yhdysvaltain entinen varapresidentti Al Gore kävi Asemin alusviikolla Helsingissä esittelemässä tänään elokuvateattereihin tulevaa ilmastonmuutoksesta kertovaa dokumenttiaan Epämukava totuus. Tiedotustilaisuudessa hän vitsaili, että Yhdysvallat liittyy Kioton sopimukseen 15 minuuttia sen jälkeen, kun Bushin presidenttikausi on päättynyt. Samalla hän arvioi, että muutos voi tapahtua jo aiemmin. Myrskyt, hurrikaanit ja Al Goren leffa ovat saaneet amerikkalaisetkin heräämään.

Tällaista toivon aikaa ei väliin toivottomalta tuntuvassa ilmastonmuutoksen torjunnassa ole ennen nähty.

Mutta aina joku pilaa ilman. Asemin kylkiäisenä pidetty Aasian ja Euroopan yritysjohtajien foorumi päätyi julkilausumaan, jossa vaadittiin – halvan energian saannin turvaamista.
Viite