Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kuminuijalla polveen ja ydinvoimala pystyyn

12.1.2007 5.34

Elina Grundström

Ydinvoiman lisärakentamisesta on tullut suomalaisille työmarkkinajärjestöille refleksinomainen toiminto. Kun asia tulee puheeksi, ne alkavat erittää sylkeä, oli nälkä tai ei. SAK ja EK vaativat tämän viikon maanantaina kuudetta ydinvoimalaa, vaikka viidennenkin rakentaminen takkuilee.

Ennen vanhaan suomalaiset työpaikat perustuivat runsaasti energiaa käyttävään teollisuuteen. Nykyään uudet suomalaiset tehtaat rakennetaan Kiinaan tai Etelä-Amerikkaan. Työmarkkinajärjestöt ovat kuitenkin juuttuneet vanhaan rooliinsa. Kun niitä lyö kuminuijalla polveen, ne heilauttavat jalkaa ja vaativat lisää halpaa sähköä.

Tällä kertaa sähkökin saattaa kuitenkin mennä ulkomaille. Kun sähkömarkkinat ovat yhdentyneet ja Ruotsi on sulkemassa ydinreaktoreitaan, Suomelle kaavaillaan pohjoismaisessa työnjaossa ydinvoiman tuottajan roolia – siihen asti kun uraania riittää.

Kuudes ydinvoimala on jättiläismäinen henkinen ja taloudellinen investointi menneisyyteen. Suomen pitäisi nyt käyttää resurssinsa uuden ajan yritystoiminnan kehittämiseen. EK vaati itsekin heti tiistaina Suomea panostamaan ympäristöteknologian kehittämiseen. Siina asiassa olemme pahasti jäljessä muuta Eurooppaa.

Uudessa European Business -lehdessä esitellään 50 menestyvää yritystä, joiden toiminta perustuu ilmastonmuutoksen ehkäisemiseen. Joukossa ei ole yhtään suomalaista eikä yhtään ydinvoimayhtiötä.
Viite