Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mitä ruuaksi vegaanin lemmikille?

Mikael Ahlfors

Kissa ja ruokaa.
ruoka-aika. Kissa voi sokeutua, jos sen ravintoon ei kuulu lihaa. Mikael Ahlfors

ruoka-aika. Kissa voi sokeutua, jos sen ravintoon ei kuulu lihaa.

23.10.2008 12.15

Elina Venesmäki

Koira saattaa pärjätä kasvisravinnolla, kissa ei.

Oletko ollut vuosikausia kasvissyöjä, luopunut maitotuotteista ja nahkakengistäkin? Edellytätkö samaa kumppaniltasi? Pärjäisikö suloinen lemmikkisi myös kasviksilla?

”Kissalle en suosittelisi, mutta koira on ihan eri asia”, sanoo kouluttaja Tommi Koivula koira- ja kissakoulu Heiluvasta hännästä.

Koivulalla on neljä kissaa, kaksi koiraa ja kani. Näistä vain kani on vegaani, mutta koirat ovat olleet kasvissyöjiä, lakto-ovo-vegetaarisella ruokavaliolla.

Koivulan kasvissyöjäkoirien pääasiallinen ravinto oli viljapuuro, johon tuli tattaria, tummaa riisiä, kasviksia, raejuustoa, luomukananmunia, eläimille tarkoitettua vitamiinivalmistetta, erilaisia öljyjä sekä oluthiivahiutaleita, joista saa b-ryhmän vitamiineja.

Nykyään Koivulan koirat saavat myös luita ja raakaa lihaa, eli ovat niin sanotulla BARF-raakaruokadieetillä. Kasvisravinnosta omistajien piti luopua, koska toisen koiran vatsa ei sietänyt tärkeitä proteiininlähteitä, eli palkokasveja, ja toinen sai jatkuvan korvatulehduksen viljasta. Moni koira on viljalle allerginen. Ilman näitä ongelmia kasvissyönti olisi toiminut.

”Tiedän useita kasvissyöjäkoiria ja yhden vegaaninkin. Se onnistuu kyllä, mutta tarkkana pitää olla, ja antaa koiralle kuitenkin aitoja luita hampaiden kunnossa pysymisen ja koiran aktivoinnin takia.”

Osa eläinlääkäreistä on varoitellut vegaanisen ruokavalion riskeistä koirille. Ruokavalion koostaminen vaatii suurta perehtymistä. 

Koivula ja hänen puolisonsa ovat olleet vegaaneja yli kymmenen vuotta, ja lihan ostaminen eläimille tuntuu väärältä. He pyrkivät yhä lemmikkiensä ruokinnassa mahdollisimman eettiseen sekaruokavalioon.

”Suosimme luomua, riistaa ja kalaa, vaikka ei tietenkään mitä tahansa kalaa. Ostamme myös lihaa, joka on lihateollisuuden ylijäämää.”

Koira on luonnostaan sekasyöjä, kissa tarvitsee koiraa enemmän lihaa. Kissa voi sokeutua, jos se ei saa tauriinia, lihan aminohappoa. Tätä korvaavia synteettisiä valmisteitakin on, mutta niiden riittävyydestä ei olla yksimielisiä. Kissoja Koivula ei ole edes yrittänyt saada kasvisravinnolle. Kissan ihanneruoka on hiiri.

”Kannattaa kuitenkin muistaa, että kissankin ravintoon voi sekottaa pieniä määriä kasviksia. Meidän kissat esimerkiksi tykkäävät keitetystä perunasta, ja ruohoa on aina tarjolla.”

Pavut, pähkinät, siemenet ja vastaavat kasvikunnan proteiinilähteet sulavat kissojen ja koirien elimistössä huonommin kuin ihmisten, koska näiden ruuansulatuskanava on lyhyempi. Koivula neuvoo keittämään palkokasvit hyvin, jotta ne sulavat mahdollisimman hyvin.

”Tofu on myös hyvä koiralle, vaikka se onkin toki kallista.”

Kuivaruokaa ja markettien halparuokia Koivula ei suosittele. Kuivaruoka voi aiheuttaa esimerkiksi virtsakivivaivoja, ja markettien purkkiruoissa on liikaa viljoja. Todennäköisesti mukana on myös paljon sellaista, mitä eläin ei tarvitse, kuten nahkaa.

Näin teet lemmikistäsi kasvissyöjän

  • Totuta koira kasvissyöjäksi pienin askelin.
  • Huomioi, että kissa ei saa kasvisruuasta kaikkia tarvitsemiaan ravintoaineita. Jotkut uskovat, että tämä puute voidaan korvata synteettisillä valmisteilla.
  • Muistilappu jääkaappisi oveen: kolmannes koiran ja kaksi kolmannesta kissan ravinnosta tulee olla valkuaisaineita.
  • Tarkkaile lemmikkiäsi. Eri rotujen ja esimerkiksi kasvavien tai imettävien lemmikkien tarpeet saattavat olla hieman erilaisia.

Kirjavinkkejä: Koiran luonnollinen ruokinta, Malin Ekblom; Kissalle terveyttä ja pitkää ikää, Mirjam Numminen

Edit Lause vegaanisen ruokavalion riskeistä koirille lisätty 12.6.2017.


Lisää aiheesta:Viite