Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mitä linjauksia?

26.1.2007 5.49

Pekka Borg

Vihdoinkin joku vihreistä tohtii kysyä vihreistä linjauksista (Johanna Kohlin mielipidekirjoitus Vihreässä Langassa 22.12.06). Samassa lehdessä vihreät kansanedustajat kertoivat saavutuksistaan, jotka ilmeisesti kertovat myös heidän tärkeistä linjauksistaan: vanhemmuuden kustannusten tasaus, homeongelmat, kotitaloustyön verovähennysoikeus, vammaispolitiikka, alkoholipolitiikka, pakolaiskiintiöt, lastensuojelu, venäläiset kansalaisjärjestöt, koulutuspolitiikka, tekijänoikeudet, opintoraha, vanhempainvapaat, lapsiporno ym. Kaikki tärkeitä asioita, mutta niitähän ajavat myös monet muut ryhmät. Vain kaksi edustajaa mainitsi kuin ohimennen sanan luonnonsuojelu.

Oikein kaipaan Ville Komsin ja Eero Paloheimon aikoja. Silloin linjauksissa oli todellista vihreää särmää. Toivotan tulevissa vaaleissa onnea ja menestystä Tuomo Jantuselle, Pekka Poutaselle, Pekka Haavistolle, Timo Tanniselle ja Eero Yrjö-Koskiselle! Teitä kyllä tarvitaan nyt näiden sosiaalivihreiden joukkoon tai heidän tilalleen. 

Johanna Kohl kertoo vihreiden sähköpostilistan keskusteluista. Onpa hyvä, etten ole listalla käynyt. Enkä käykään kun siellä noin pinnallisia ja suvaitsemattomia jutellaan. Niin kuin yksittäisten ihmisten pienet luomuteot paljoa auttaisivat, tai autottomuus tai lentämisen välttäminen. Hyviä esimerkkejä kyllä, mutta kuinka moni välittää tässä aineellisen yltäkylläisyyden ja aina vain lisää haluavan kansan keskuudessa?

Kyllä vihreiden pitäisi osoittaa vihreitä linjauksia  ja konkreettisia tekoja paitsi kestävämmän elämäntavan myös todella suurten kysymysten: luonnon monimuotoisuuden vähenemisen, metsien monikäytön heikkenemisen, ympäristön kemikalisoitumisen, vesien pilaantumisen, väkivaltaisten luonnonkäyttömuotojen, näennäissuojelun ym. hoitamiseksi. Se tapahtuu pitämällä näitä asioita eri yhteyksissä koko ajan esillä, vaatimalla ympäristövaikutusten arviointeja, puhumalla ja kirjoittamalla, lakialoitteita tekemällä, valtion rahoitusta pilaaviin hankkeisiin pienentämällä, kuntien toimintaan vaikuttamalla. Keskinäinen syyttely ja pinnallisuus vievät vain uskottavuutta.
Viite