

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Istockphoto
3.11.2008 15.56
Jostain on aloitettava, me suosittelemme tätä tietä. Tervemenoa!
Vähennä pienillä teoilla energiankulutustasi. Käytä energiansäästölamppuja, valmista ruokaa enemmän kerralla ja peseydy nopeasti. Säästät heti ympäristöä ja rahaa, kun lasket lämpötilaa asunnossasi vaikka vain asteella.
Älä peitä kalusteilla lämpöpattereitasi, niin saat suuremman hyödyn lämmityksestä. Kylmyys pysyy loitolla, kun suljet kaihtimet ja vedät verhot kiinni yöksi. Karkota vilu mieluummin villapaidalla ja -sukilla kuin lisäämällä lämpöä.
Älä pidä digiboksia, tietokonetta ja muita viihdevempaimia turhaan valmiustilassa. Sulje laitteet aina virtakytkimestä, kun et käytä niitä.
Älä jätä esimerkiksi kännykkääsi latautumaan yön ajaksi. Sähköpistokkeeseen kiinnitetty laturi kuluttaa energiaa, vaikka puhelin olisi jo latautunut.
Tilaa vihreää sähköä, jonka tekemiseen on käytetty uusiutuvia luonnonvaroja. Vertaile vihreän sähkön hintoja Suomen luonnonsuojeluliiton Vaihda virtaa -sivustolla.
Jos asut omakotitalossa, valjasta luonnon lämpö lämmittämään kotiasi hankkimalla lämpöpumppu ja aurinkopaneeleja.
Mieti ennen huonekalujen ja muiden kodin tavaroiden hankkimista, tarvitsetko todella niitä. Saisiko tavaran jostain käytettynä? Kierrätyskeskuksista, huutokaupoista ja kirpputoreilta löydät kodintekstiilejä, huonekaluja ja astiastoja.
Kun päätät hankkia jotain uutta, osta kestävää ja laadukasta. Suosi klassisia muotoja ja värejä trendien sijaan, jottet joudu vaihtamaan sisustustasi viiden vuoden välein. Jos haluat, että huonekalusi pysyvät hyvinä vuosikymmeniä, hoida niitä säännöllisesti. Hoito-ohjeita löydät esimerkiksi Puusepänteollisuus-yhdistyksen sivuilta.
Vältä tuotteita, joista tulee paljon pakkausjätettä. Suosi uudelleentäytettäviä, kierrätettävistä materiaaleista tehtyjä pakkauksia ja lajittele jätteet. Ole tarkkana ruuanlaitossa, jottet joudu heittämään ruokaa hukkaan. Voit testata vuoden aikana pois heittämäsi ruuan hiilidioksidipäästöt Älyttömyystestissä.
Paperijätettä vältät kiinnittämällä postilaatikkoosi tekstin ”ei mainoksia tai ilmaisjakelulehtiä”. Mieti, tarvitsetko keväisin ja syksyisin kotiin lähetettäviä kuvastoja vai voitko hoitaa tilauksesi netissä. Entä tarvitsetko uutta puhelinluetteloa joka vuosi? Jos et, lisää postilaatikkoosi vielä teksti ”ei puhelinluetteloa”.
Jos sinulla on tulisija tai mahdollisuus hankkia sellainen, lämmitä kotisi puulla ja pelleteillä. Puulämmitys on uusiutuva ja kotimainen energiamuoto. Poltettaessa puusta vapautuu luonnon kiertokulkuun sama määrä hiilidioksidia kuin lahotessakin.
Voit säännöstellä vedenkulutustasi vähän vettä kuluttavilla suihkuilla, hanoilla ja pöntöillä. Jos et halua ostaa suihkuusi uutta suihkupäätä, laita suihkupään ja letkun väliin tiiviste, jossa on tavanomaista pienempi reikä, eli kuristin. Se vähentää vedenkulutusta 10–30 prosenttia. Laita samanlainen tiiviste myös vesihanan sekoittimen ja suuttimen väliin.
Vanhan wc-istuimen vedenkulutuksen saat aisoihin, kun laitat vesisäiliöön esimerkiksi mehukanisterin viemään tilaa vedeltä.
Pystytä pihallesi tai parvekkeellesi hyötykasvitarha. Kasvata pihalla perunoita, viinimarjoja ja omenapuita. Yrttejä voit kasvattaa ikkunalaudallakin.
Jäitkö nälkäiseksi? Vihertäminen on helppoa, kun sen osaa. Täältä löydät lisähaasteita.
Muuta asumisesi kerralla ekotehokkaaksi ja muuta kommuuniin. Tutustut uusiin ihmisiin ja pääset nauttimaan yhteisöllisyydestä. Samalla saat selville, onko todellisuus Big Brotheria ihmeellisempää.
Kerää sadevettä ja käytä sitä kukkien kasteluun, tiskien ja vaatteiden liottamiseen sekä lattioiden luuttuamiseen. Jos otat kylvyn, jaa se kahden kesken ja kierrätä pesuvetenä sadeveden tavoin.
Jos haluat rakentaa oman kodin, rakenna ekotalo. Valitse tontti suojaisalta alueelta, jota aurinko lämmittää esteettä. Käytä kierrätettyjä ja läheltä hankittuja materiaaleja. Rakentajan ekolaskurista saat paljon tietoa, miten rakentaa ekologinen talo.
Toiset uskovat vain lukuja, ja niitähän piisaa!
Lähteinä käytetty myös: Pieniä ilmastotekoja, Nemo 2007. Save Cash & Save the Planet, Collins 2005.
Tweet