Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Väärä tieto torjutaan oikealla

2.12.2008

Osmo Soininvaara

Käyttäjän Osmo Soininvaara kuva

Kirjoittaja on tietokirjailija ja vihreä kaupunginvaltuutettu Helsingissä.

Teksti on julkaistu lehdessä 28.11.2008. Lisää lehdessä julkaistuja kolumneja löydät täältä

Kunnallisvaalien jälkeen sähköpostiini ja blogiini on tulvinut mitä kummallisinta tietoa kauheuksista, joita ulkomaalaisväestö Suomessa tuottaa.

Tiedot ovat pääasiassa silkkaa potaskaa. Jos ne olisivat totta, monessa helsinkiläisessä lähiössä ei uskallettaisi liikkua ulkona lainkaan, eikä Helsingin asemalle olisi asiaa ilman turvamiestä.  

Moni tällaisten huhujen leivittäjistä uskoo vilpittömästi puhuvansa totta. Huhun taustalla on yleensä totuuden siemen, josta on sopivassa maaperässä kasvanut gigantti, joka vastaa totuutta kuin koivunsiemen koivua.

Muuttoliike tuottaa aina myös sosiaalisia häiriöitä. Nelisenkymmentä vuotta sitten suomalaisten massamuutto Ruotsiin aiheutti sosiaalisia häiriöitä, jotka toivat ruotsalaiseen lehdistöön otsikoita tyyliin En finne igen!

Suomen länsirannikon kaupungeissa muualta muuttaneet suomenkieliset syyllistyvät yhä moninkertaisesti useammin rikoksiin kuin ruotsinkielinen kantaväestö.

Suomessa osa ulkomaalaisväestöstä syyllistyy rikoksiin siinä määrin, että maahanmuuttajaväestön osuus rikoksista on selvästi heidän väestöosuuttaan suurempi. Erityisesti maahanmuuttajaväestön nuorissa miehissä on väkivaltarikoksiin syyllistyneitä, jotka leimaavat kaikkia näköisiään.

Vaikeneminen ja tiedon pimittäminen eivät ole oikea vastaus tähän ongelmaan, sillä internet-aikana ei voi päättää, että jostain asiasta vaietaan. Mistä yritetään vaieta, siitä vasta puhutaankin, ja yleensä ihan potaskaa!

Kaikki tiedon pimittämisyritykset tukevat ulkomaalaisvastaisia asenteita ja kansalaisten ennakkoluuloilla ratsastavia poliitikkoja.

Jotta ulkomaalaisia ei leimattaisi, tilastotietoja heidän tekemistään rikoksista ei julkaistu. Salailun ruokkimana levisi huhu, että valtaosa raiskauksista on somalien tekemiä.

Nyt tilastot ovat saatavissa. Koko maassa vuonna 2007 poliisiin tietoon tulleista yli 700 raiskauksesta kuusi todettiin somalien tekemiksi.

Oikea tieto kumoaa väärän.

Vuonna 2003 Helsingissä somalinuorukaisten joukko todella syyllistyi moniin keskustassa tehtyihin ryöstöihin ja väkivaltaisuuksiin. Tämä päättyi kuin seinään, kun somaliyhteisön aikuiset ryhtyivät katupartioina valvomaan nuoriaan.

Tällaisista tarinoista pitäisi kertoa enemmän ja avoimemmin. Se toisi syvyyttä ja sävyjä ongelmaan.

Paras maahanmuuttajia koskeva uutinen on, että heidän työllisyytensä nousee kohisten. Se on parasta kotouttamista.

Viite