Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Keskustan omatunto

Natalia Baer

Natalia Baer

5.12.2008 8.04

Jussi Karmala

Tanja Karpelan vihreys herättää keskustassa tunteenpurkauksia. Vihreä Lanka palkitsi Karpelan Vuoden yllättäjä -palkinnolla.

 

Helsingissä on juuri nähty kovin lumimyräkkä 40 vuoteen, mutta lumi on alkanut saman tien sulaa. Kansanedustaja Tanja Karpela istuu eduskunnan lisärakennuksen kabinetissa ja muistelee lapsuutensa talvia.

”Me teimme tähän aikaan aina jo lumilinnoja. Ilmasto on muuttunut 30 vuodessa radikaalisti.”

Tanja Karpela, 38, on yllättävä keskustalainen. Karpela vastustaa kaikkea, mikä kepulle on pyhää: tehomaataloutta, Vuotoksen rakentamista, turpeenpolttoa ja ydinvoimaa.

Sen sijaan Karpela kannattaa luonnonsuojelua, luomuruokaa ja eläinten oikeuksia. Tänä syksynä hän teki eduskunnassa ilmastolakialoitteen, jossa Suomi sitoutuisi vähentämään päästöjään viisi prosenttia vuodessa.

Vihreän Langan Vuoden vihreä yllättäjä -palkinto on vähintään ansaittu. Mutta onko edistyksellinen ympäristöajattelija väärässä puolueessa?


Karpelaa kosiskeltiin moneen puolueeseen 1990-luvulla. Aluksi häntä nauratti koko ajatus, sillä vuoden 1991 Miss Suomi tiesi, ettei missin leimasta pääse eroon noin vain. Vuonna 1999 Karpela kuitenkin lähti keskustan listoille. Hän sai äänivyöryn ja nousi kulttuuriministeriksi.

Karpela on koko poliitikon uransa ollut keskustan eduskuntaryhmän vihrein jäsen. Tätä ei ole kaikkien helppo niellä.

”Tunteenpurkauksia ovat herättäneet esimerkiksi mielipiteeni susien suojelusta ja turkistarhauksen vastustus.”

Ensi viikolla Karpela matkustaa ympäristövaliokunnan edustajana Poznanin ilmastokokoukseen. Siellä häntä kiinnostaa erityisesti ilmastonmuutoksen ja köyhyyden torjunnan yhdistäminen.

Karpelan mukaan Suomen ilmastopolitiikassa on vallassa länsimaissa yleinen ”vahvin voittaa” -ajattelu, jossa kilpaillaan siitä, kuka saa suurimmat helpotukset ilmastotalkoissa.

”Se, joka tämän kyseenalaistaa, leimataan naiiviksi. Ilmastonmuutos on poliitikoille kuitenkin armoton. Ihminen oppii kovan kautta, kuinka turhaa on kiistellä prosenteista, kun toimien pitäisi olla radikaaleja.”

Ilmastopolitiikassa päästövähennysten johdonmukaisuus on tärkeää. Näin teollisuus osaa tehdä oikeita investointeja.

”Esimerkiksi 20 prosentin päästövähennyksiin tarvittavat laitteet ovat aivan erilaisia kuin 30 prosenttiin tarvittavat.”

Karpelan mukaan tulevaisuuden energiapaletti on kirjava. Hän ei kannata ydinvoimaa, sillä vaikka sitä rakennettaisiin maksimimäärä, se tuottaa vain pari prosenttia maailman energiantarpeesta. Ja ydinjäte- ja uraanilouhosten ongelma on valtava.

”Kun näissä asioissa mielipiteensä muodostaa, pitää muistaa, paljonko eri tahoilla on voimavaroja lobata.”


Karpela puhuu ympäristöasioista myös miehelleen ja lapsilleen. Järkyttävä ympäristöuutinen saattaa viedä jopa yöunet. Viimeksi näin kävi, kun Karpela auttoi tytärtään tekemään kouluun esitelmää jääkarhuista.

”Kävi ilmi, että jääkarhut ovat alkaneet syödä lajitovereitaan, koska ilmastonmuutos vaikeuttaa niiden ravinnonhankintaa.”

Karpelan lapsuudessa Turussa luonto oli vahvasti läsnä. Hän kantoi metsästä kotiin haavoittuneita lintuja ja myyriä. Kerran hän vei loukkaantuneen pöllön naapurissa asuvalle eläinsuojeluvalvojalle.

Karpela oli pitkään kala-kasvissyöjä, mutta nyt hän syö myös luomulihaa. Hän myi äskettäin katumaasturinsa. Uusi auto on hankinnassa.

Karpela ei usko, että autoilu vähenee Suomessa. Hän luottaa autoteollisuuden kehitykseen ja sähköautoihin. Nurmijärveläinen haja-asutus saa hänen siunauksensa.

”Talot pitää kuitenkin rakentaa energiatehokkaiksi.”


Keskustalla on nyt takanaan neljä vaalitappiota. Karpela kaipaa puolueelle uusia ideoita.

”En usko, että ihmisiä kiinnostavat vanhat ratkaisut, kuten Vuotos tai ydinvoima. He kaipaavat rohkeita malleja ja pilottihankkeita.”

Vaikka Karpelan puolue onkin nyt sekaisin, keskustalla on ollut hämmentävä kyky uusiutua. Karpelan ajama vihreä urbaanikepulaisuus ei välttämättä ole pelkkä vitsi.

”Olen joskus huumorilla sanonut, että siihen porukkaan kannattaa mennä, jonka mielipiteitä haluaa muuttaa. Mutta muutos ei lähde sormea osoittamalla, sen pitää lähteä itsestä.”

 

Kuka Tanja Karpela?

  • 38-vuotias
  • Keskustan kansanedustaja.
  • Valmistui sosionomiksi ammattikorkeakoulusta vuonna 2000.
  • Miss Suomi 1991, kansanedustaja vuodesta 1999 lähtien. Kulttuuriministeri 2003–2007.
  • Kaksi lasta, Tiia ja Thomas.
  • Puoliso Janne Erjola myyntijohtaja GSM-Suomessa ja omistaa veneen, jolla tarjoaa yrityksille venereissuja.

Vuoden yllättäjät

1. Tanja Karpela

2. Jan Vapaavuori

Kokoomuslainen asuntoministeri kannattaa tiivistä kaavoitusta, energiatehokkaita taloja ja raideliikennettä. Jos puolue jatkaa näin modernia politiikkaa, sille voi ennustaa pitkää valtakautta.

3. Helsingin Sanomat

Valtakunnan ykköslehti on vihertynyt huimasti, kun ilmastonmuutos on iskenyt valtavirran tajuntaan. Vihreän Langan lukijat tosin vitsailevat, että jos viime viikon Lanka jäi lukematta, voi samat jutut lukea päivän Hesarista.


Viite