Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Greenpeace: Olkiluoto 3:n ydinjäte seitsemän kertaa tavallista vaarallisempaa

3.2.2009 16.29

Noora Jussila

Ympäristöjärjestö Greenpeacen mukaan Olkiluoto 3:n ydinjäte tulee olemaan jopa seitsemän kertaa vaarallisempaa kuin nykyisten reaktorien.

Järjestön väite perustuu ydinjäteyhtiö Posiva Oy:n ympäristövaikutusten arviointiraporttiin.

Olkiluotoon rakennettava EPR-reaktori käyttää ydinpolttoainetta entistä tehokkaammin. Uudessa reaktorissa polttoaineesta vapautuu jodi-129-nimistä nuklidia seitsemän kertaa enemmän kuin tällä hetkellä käytössäolevista reaktoreista.

"Ydinjätteen loppusijoitukseen liittyy aina riski siitä, että myrkyllistä jätettä vuotaa maan pinnalle ja pohjavesiin. Turvallisuutta on mahdotonta taata tuhansien vuosien ajaksi", sanoo Greenpeacen energiavastaava Lauri Myllyvirta.

Greenpeacen mukaan reaktoria markkinoiva ranskalainen Areva ei ole huomioinut reaktorimalliin liittyviä riskejä.

Posivan tutkimusjohtajan Juhani Viran mukaan uudessa reaktorissa käytettävät korkeammat palamat tuovat mukanaan uusia ongelmia, jotka on otettava huomioon. Greenpeace on hänen mielestään kuitenkin liioitellut asiaa.

"Muutokset ovat olleet tiedossa jo pitkän aikaa. Nämä ovat sellaisia asioita, jotka pitää ottaa huomioon nykyiselläkin polttoaineella", Vira sanoo.

Arevan edustaja Patricia Marie kiisti Greenpeacen väitteet Herald Tribunen artikkelissa ja totesi ydinjätteen olevan korkeintaan 15 prosenttia radioaktiivisempaa.

Arevan suomalaisen tytäryhtiön mukaan radioaktiivisuuden kasvu ei vaadi muutoksia käytetyn polttoaineen loppusijoitusratkaisussa.

Uutista on päivitetty 4.2. kello 16.30.




Viite