Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Energiansäästöpuolue

5.4.2007

Oras Tynkkynen

Käyttäjän Oras Tynkkynen kuva
Kirjoittaja on tamperelainen vihreiden kansanedustaja.

Parasta energiaa on sellainen, jota ei tarvitse tuottaa.

Asiantuntijat ovat herttaisen yksimielisiä siitä, että energiankäytön tehostaminen on paras tapa vähentää päästöjä. Ekologisinta ja taloudellisinta energiaa on sellainen, jota ei tarvitse tuottaa – megawattien sijaan negawatit.

Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n skenaarioissa energiatehokkuuden rooli päästöjen vähentämisessä on moninkertainen kaikkiin muihin keinoihin verrattuna. IEA muistuttaa myös, että energiansäästö parantaa energiaturvallisuutta ja kilpailukykyä.


Näin siis muualla maailmassa. Samaan aikaan Suomessa voimayhtiöt eivät lepää, ennen kuin viimeinenkin joki on valjastettu ja viimeinenkin vaippapussi poltettu. Viitosen jälkeen numerologiaan viehtyneet vuorineuvokset näkevät jo märkiä unia kuutosesta, seiskasta ja kasista.

Säästölle ei ole suomalaisessa energiapolitiikassa sijaa. Teollisuus toistelee mantraa, jonka mukaan Suomi on energiatehokkuuden Shangri-La eikä käyttöä voi enää tehostaa.

Ei vaikka arjessa näkee loputtomiin esimerkkejä energian tuhlauksesta. Yksinkertaisia ikkunoita, pakkaseen auki olevia ovia, hehkulamppuja, valmiustiloista muistuttavia valoja, yöllä valaistuja toimitiloja.

Suomessa ei edes ole ajantasaista ja kattavaa tietoa maan energiansäästöpotentiaalista. Edellinen yleisesitys on vuodelta 1988. Tämä ei toki ole estänyt Suomea vastustamasta säästötavoitteita EU:ssa vedoten siihen, ettei taloudellisia tehostamismahdollisuuksia juurikaan ole.


Ympäristöjärjestö Greenpeacen vertailussa vihreät oli ainoa puolue, joka esitti energiankäytön tehostamisesta sekä selkeitä tavoitteita että konkreettisia toimenpiteitä. Vihreät näyttää olevan ainoa uskottava energiansäästöpuolue.

Uutta hallitusta muodostettaessa tavoitteeksi tulee ottaa energiankulutuksen kasvun taittaminen. Tässä on onnistuttu jo muun muassa Ruotsissa ja Tanskassa.

Yhteensä säästöllä ja uusiutuvilla voi ensi vuosikymmenen loppuun mennessä kattaa liki kolminkertaisesti viidennen ydinvoimalan sähköntuotannon. Jos yhteiskunta satsaa uusiutuviin ja säästöön kunnianhimoisesti, lisäydinvoimaa ei enää tarvita.

Tämän on todennut myös Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Juha Naukkarinen. Ja juuri siksi teollisuus kroonisesti vähättelee ja mustamaalaa kestäviä energiaratkaisuja.

Viite