Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Tiina Jutila / vihreät

Työn puolesta. Tarja Cronbergin mielestä työssä viihtyminen voisi olla Suomen kilpailuvaltti. Tiina Jutila / vihreät

Työn puolesta. Tarja Cronbergin mielestä työssä viihtyminen voisi olla Suomen kilpailuvaltti.

Demos usutti Tarja Cronbergin kiusaajien kimppuun

21.4.2009 12.31

Jukka Vahti

Työpaikkakiusaamiseen on Suomessa syytä tarttua rivakasti, todetaan ajatuspaja Demos Helsingin tänään tiistaina työministeri Tarja Cronbergille (vihr) luovuttamassa Hyvän työn manifestissa.

Eurooppalaisen vertailututkimuksen mukaan viime vuonna henkinen työpaikkakiusaaminen oli Suomea yleisempää ainoastaan Puolassa.

Cronberg perusteli manifestin tärkeyttä sillä, että tulevaisuudessa Suomen tärkein keino menestyä kansainvälisessä kilpailussa on täkäläisten työpaikkojen mielekkyys työntekijöille.

"Työpaikkakiusaaminen on todellinen häpeä Suomelle. Manifestissa mainitut konkreettiset ehdotukset ovat sellaisia, joista on paljon puhuttu, mutta joissa ihan selvästi on vielä paljon tekemistä", Cronberg sanoi.

Toinen manifestissa korostuva teema on yhteiskunnallinen yrittäjyys. Manifestin laatijat sanovat, että yhteiskunnalisten yritysten kohdalla oleellisinta ei ole niinkään yhtiömuoto, vaan se, että yrityksellä on taloudellisen tuoton ohella jokin yhteiskunnallinen missio.

"Kyse on yrityksistä, jotka määrittelevät tehtävänsä jonkin selkeän yhteiskunnallisen tarpeen kautta. Että halutaan tarjota jollekin ryhmälle työpaikkoja tai jollekin taantuvalle alueelle palveluita, joita kukaan muu ei sinne osaa tuottaa", Demos Helsingin tutkimusjohtaja Aleksi Neuvonen sanoo.

Cronbergin mukaan ministeriössä on jo aloitettu työ sosiaalisia yrityksiä koskevan lainsäädännön uudistamiseksi, jotta yhteiskunnallinen yrittäjyys voitaisiin ymmärtää nykyistä laajemmin.

Manifesti koottiin noin vuosi sitten perustetulla Sukupolvifoorumi-verkkosivustolla esitettyjen ajatusten ja syksyllä Tieteiden talolla pidetyn työpajan pohjalta.

Cronberg lupaa, että manifestin toimenpidesuosituksiin palataan vuoden päästä, jolloin arvioidaan, kuinka hyvin asetetut tavoitteet ovat toteutuneet.

 

Hyvän työn manifestin toimenpidesuosituksia

  • Työ- ja elinkeinoministeriö ryhtyy julkaisemaan vuosittain katsauksen suomalaisesta työelämästä, jossa kerrotaan muutama tarina suomalaisesta työelämästä, sen hyvistä ja huonoista puolista.
  • Asetetaan tavoitteeksi, että jokainen työpaikka tekee henkilöstö- ja ympäristötilinpäätöksen, jotta jokainen organisaatio joutuu miettimään, miten se tuottaa hyvää yhteiskuntaan.
  • TEM yhteistyössä työmarkkinajärjestöjen kanssa kehittää Ei pidä alistua -kampanjan, jossa kannustetaan ihmisiä puuttumaan kiusaamiseen. Vastuu on koko yhteisön, ei vain kiusaajan ja esimiehen.
  • Kunnat käynnistävät yhteisen projektin, jonka tavoitteena on kitkeä kiusaaminen kuntien työpaikoista. Samalla nostetaan kuntien profiilia työnantajana.
  • Ryhdytään suunnittelemaan tietokantaa, johon kirjataan työorganisaatioiden kiusaamistapaukset. Tietokannan avulla voidaan tunnistaa kiusaamiselle alttiin työpaikan piirteitä ja suunnata näin ennaltaehkäisevät toimet tehokkaasti.
  • TEM uudistaa sosiaalisia yrityksiä koskevaa lainsäädäntöä. Työllistämistavoitteita palvelevista sosiaalisista yrityksistä siirrytään laajempaan, yhteiskunnallista hyvää toteuttavaan yrittäjyyteen.




Viite