Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kymmenen käskyä feministin vappuun

Sami Aho

Sami Aho

30.4.2009 12.47

Liisa Huhta

Jos kaikki asiat vappupalloista tippaleipään muistuttavat patriarkaalisesta sorrosta, olet loman tarpeessa. Muut tutustukoon, kuinka syntyy feministin vappu.

1. Tunnusta vakaumuksesi. Vappuna on lupa tulla kaapista. Työväen vappumarsseilla on pitkät perinteet, ja Jeesus-marssit ovat viimeisen vuosikymmenen keränneet aatteensa tunnustavia yhteen.

Nyt on feministien aika aloittaa näkyvä vapputraditio.

Kokoa joukko feministisesti orientoituneita yksilöitä, ja laulakaa yhdessä kovaan ääneen vanhoja lauluja uusin sanoin. Muistuta uteliaita ohikulkijoita siitä, että uusi aika on koittanut ja tästä lähtien feminismi on trendikästä Suomessakin, erityisesti miesten keskuudessa.

Ne, jotka eivät tunnustaudu feministeiksi,ovat joko välinpitämättömiä tai poliittisesti arveluttavia.

2. Älä väärinkäytä aatetta. Feminismejä on lukuisia. Suomessa tasa-arvofeminismi on ollut erityisen suosittua, radikaalit suuntaukset selkeästi marginaalia.

”Rusinat pullasta” -feminismi on eräänlaista kevytfeminismiä. Sen luonteeseen kuuluu ajaa tasa-arvoa silloin, kun se on itselle edullista.

Kun olet tunnustanut vakaumuksesi ääneen, ole tarkka, ettet hyväksikäytä aatetta. Jos feminismin nimissä sikailet tai alistat toisia, joudut vielä vastuuseen.

3. Juhli kotityötä. Suomalaisen työn päivänä feministi kyseenalaistaa palkkatyön yliarvostuksen ja juhlii kotityötä. Työ ihmisarvon mittarina on niin mennyttä maailmaa, että on aika pienentää eroa työn ja ei-työn välillä.

Muista feministimarssilla kotiäitejä sekä niitä kolmea prosenttia isistä, jotka tilastojen mukaan hoitavat lapsiaan kotona. Pidä meteliä perhevapaajärjestelmän remontin puolesta.

Isille on varattava oma riittävän pitkä jakso – muutama kuukausi ei ole mitään – jolloin heidän on mahdollista oppia pienen lapsen ensisijainen vanhemmuus.

Tämä ei saa olla pois äidiltä, ja samat etuudet on turvattava kahden äidin ja kahden isän perheissä.

Kirjoita ansioluetteloon työkokemusten kohdalle, mitä kaikkia valmiuksia kotona lasten hoitaminen on sinulle antanut: rahan ja ajankäytön suunnittelua, lukuisten asioiden yhtäaikaista hallintaa, tehokasta organisointikykyä sekä kärsivällisyyttä.

4. Leiki sukupuolella. Vappunaamarit, hassut hatut ja yliampuvat peruukit tarjoavat feministille oivallisen tilaisuuden osoittaa lähimmäisille, mitä sukupuoli oikeastaan on.

Se ei ole olemista, vaan mieheys ja naiseus on olemassa vain monenlaisen tekemisen seurauksena. Sukupuoli suoritetaan toistelemalla tuttuja eleitä ja ilmeitä, joista toisten eleiden tiedetään esittävän miehistä ja toisten naisista.

Vappuna tämän oivaltaminen onnistuu erityisen helposti. Naamioidu esittämään miestä tai naista. Vappukarnevaali on lupa kaikkeen, jopa sukupuolijärjestelmän ravistelemiseen.

Voit hyödyntää performanssissasi vappupalloja. Jos joku kyseenalaistaa naiseuttasi, voit työntää pallon paitasi alle. Raskaana olevan sukupuolta harvemmin epäillään.

5. Ota teekkarihuumori haltuun. Teekkarihuumori on viime vuosina jonkun verran siistiytynyt. Kyse on kuitenkin puhevallasta: opiskelijakulttuurissa äänessä ovat miehet.

Teekkarihuumori on miesten puhetta miehille. Vappu on saapunut luoksemme jo muutama viikko sitten, haalarit yllä. Vaikka teekkarien vappulehtien toimituksiin ei ole vielä haluttu ottaa naisia, älä anna sen olla ongelma.

Koska feministejä joka tapauksessa pidetään huumorintajuttomina, ei ole mitään menetettävää. Härskien vitsien naurattaessa seurueessa liikaa, voit toki aloittaa keskustelun sukupuolisesta häirinnästä ja ahdistelusta.

Voit kertoa, kuinka yläkouluikäiset tytöt ovat jo niin tottuneita huoritteluun ja vartaloonsa kohdistuviin jatkuviin huomautteluihin, että suhtautuvat asiaan jo lähes rutiininomaisesti.

6. Herkuttele tippaleivällä. Legenda miesten putkiaivoista ja naisten tippaleipäaivoista elää sitkeästi, vaikkei tutkimus tue tätä teoriaa.

Miesten väittäminen putkiaivoisiksi ylläpitää käsitystä, jonka mukaan miehen on aivojensa rakenteen vuoksi lähes mahdotonta ottaa vastuuta lapsen ja kodin hoidosta. Nehän edellyttävät eri asioiden yhtäaikaista hallintaa.

2000-luvun feministinä tunnistat tämän miesvihan muodon – ja nautit tippaleivästä vappuna.

7. Uudista viinatraditiot. Ryhdy esikuvaksi, kuten vapulle nimensä antanut abbedissa Valburg – aikansa feministi. Kohota malja tuolle tomeralle naiselle, joka saavutti kouluttautumalla harvinaisen aseman: hän toimi varhaiskeskiajalla miesluostarin johtajana.

Alkoholi kuuluu suomalaiseen vappuun vähintään yhtä oleellisena osana kuin sima ja serpentiinitkin.

Jottei totuus viinan kiroista kuitenkaan unohdu, pilaa kuohuvia nostettaessa tunnelma muistuttamalla siitä, kuinka Suomessa suuri osuus lähisuhdeväkivallasta tapahtuu alkoholin vaikutuksen alaisena.

8. Riko värikoodi. Punainen oli menneinä vappuina aatteen tunnus. Nykyään punainen on tyttöjen väri.

Jos vietät vappua lastesi kanssa, varmista, ettet ole pukenut tyttöjä punaisen sävyihin ja poikalapsia siniseen tai mustaan. Vappuna kanssaihmiset varmasti kestävät tällaisen radikaalin irtioton normeista.

Jos lapsi vastustaa värivallankumoustasi, ei häntä tietenkään saa pakottaa.

9. Muista solidaarisuus. Vappu on solidaarisuuden juhla, ja feminismi poliittinen projekti. Se edellyttää naisten välisiä yhteyksiä.

Kaikki naiset eivät halua näyttävää uraa. Kaikki eivät tahdo lisääntyä. Naisten keskinäiset erot tulee huomata, mutta myös yhdistävät kokemukset.

Kamppailussa alistavia rakenteita vastaan tarvitaan empatiaa. Naisten ei pidä feminismin nimissä syrjiä miehiä tai olla auttamatta apua tarvitsevaa.

Myös miesten on opittava auttamaan toistensa lisäksi naisia.

Käynnistä vapun kunniaksi ainakin yksi siskoverkosto. Aloita vaikka anopistasi.

10. Varo sukupuolivauhtisokeutta. Jokaisen aatteen voi viedä liian pitkälle.

Jos kaikki asiat vappupalloista tippaleipään näyttäytyvät patriarkaalisena sortona, saattaa feministinen kriittisyys olla karannut käsistä.

Siinä tapauksessa keskity nauttimaan keväästä, ystävistä ja lomasta.

Kirjoittaja on tutkija ja opinto-ohjaaja, joka julkaisi keväällä Rosa Meriläisen kanssa Feministin käsikirjan.




Viite