Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ode jättää eduskunnan

22.9.2006 5.57

Elina Grundström

Soininvaara aikoo elää niin kuin opettaa: enemmän aikaa, vähemmän roinaa.

Osmo Soininvaara on päättänyt, ettei asetu ehdolle ensi kevään eduskuntavaaleissa. Vihreiden tärkeimpiin ideologeihin kuuluvaan miestä on jo viikkoja suostuteltu jatkamaan, mutta päätös on nyt järkähtämätön.

”Ihmisellä on vain yksi elämä, mutta se tuntuu vähän useammalta, jos sen jakaa eri vaiheisiin. Tätä vaihetta on jo kestänyt pitempään kuin oli tarkoitus.”

Soininvaara on ollut kansanedustaja 16 vuotta ja peruspalveluministeri vuosina 2000–2002. Politiikan pätkätyöläisellä ei ole tiedossa uutta työpaikkaa. Hänen ”pääskenaarionsa” on kirjoittaa kirjoja ja luennoida.

Soininvaara on ollut niitä kansanedustajia, jotka ovat tehneet 60-tuntista työviikkoa. Nyt hän haluaa elää niin kuin kirjoittaa: Enemmän aikaa, vähemmän roinaa, on käsikirjoitus, joka Soinivaaralla on ollut kesken jo neljä vuotta. Suunnitelmissa on myös kirja Mitä nuoren poliitikon pitäisi tietää poliittisesta taloustieteestä sekä teokset terveydenhuollosta, Suomen aluerakenteesta ja ilmastonmuutoksesta.

Kirjoittaminen on ollut Soininvaaran intohimo lapsesta lähtien. Kun hän putosi neljäksi vuodeksi eduskunnasta 1991 ja kirjoitti Hyvinvointivaltion eloonjäämisopin, hän myös huomasi, että kirjalla voi vaikuttaa enemmän kuin monella eduskuntapuheenvuorolla.


Lähtö on silti haikeaa. ”Politiikka on ollut koko elämäni. Vihreän liikkeen nousua on ollut hienoa katsoa.”

Ikävämpää on ollut seurata poliittisen keskustelun pinnallistumista. Soininvaara koki tehneensä oikean päätöksen kuunnellessaan uusinta budjetin lähetekeskustelua, jossa tehtiin populismin pohjanoteerauksia.

Hän toivoo, että vihreät eivät muiden tapaan sortuisi helppohintaiseen populismiin, joka on aina oppositiopuolueiden uhkana. Hän haluaa jättää perinnöksi myös perustulon edistämisen. ”Perustulo ei kuitenkaan saa olla päämääränä sinänsä, vaan keino koko hyvinvointivaltion uudistamiseksi.”


Puoluesihteeri Ari Heikkistä ei tahdo saada vaikenemaan, kun hän pääsee kehumaan Soininvaaraa. ”Luopuminen on todella harmillinen juttu. Ode on yksi vihreän liikkeen ikoneista.”

Heikkisen mukaan Helsingin vaalipiiri on nyt suuren haasteen edessä. ”Ei ole sanottu, että kukaan pystyy keräämään Oden ääniä. Hänen jättämäänsä aukkoa on vaikea täyttää.”

”Kun Ode puhuu, porukka on kuin sanaa kuulemassa. Siinä ukossa on omituista karismaa, joka tulee älyn terävyydestä”, Heikkinen intoilee.

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton puheenjohtaja Tapio Laakso suhtautuu uutiseen maltillisemmin. ”On tietenkin sääli, ettei Ode lähde ehdolle, mutta aika aikaansa kutakin. Jossain vaiheessa korkean profiilin ihmiset lähtevät ja siitä on selvittävä.”

Soinivaara ei itse kanna huolta siitä, ettei puolueessa olisi nousevia ideologeja. ”Fiksuja nuoria naisia on niin paljon, että on kansallista tuhlausta, että he ovat kaikki meillä: Pelkästään Helsingissä esimerkiksi Mari Puoskari, Elina Moisio, Anni Sinnemäki ja Johanna Sumuvuori. Myös Tapio Laaksossa on ainesta ideologiksi, kunhan hän siirtää yhteiskunnallisen toimintansa sisätiloihin. Eniten odotan Oras Tynkkyseltä. Toivon myös kovasti, että Ville Niinistö pääsisi eduskuntaan.”

”Itse aion äänestää Otto Lehtipuuta ja toivon, että myös ne jotka etsivät ehdokasta minun paikalleni, äänestävät häntä. ”

 


Lisää aiheesta:Viite