Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Eva

Jorma Ollila.
Hallitusammattilainen. Kriitikot peräävät Jorma Ollilan tieteellisiä meriittejä. Eva

Hallitusammattilainen. Kriitikot peräävät Jorma Ollilan tieteellisiä meriittejä.

Jorma Ollila hämmentää yliopistolla

21.8.2009 8.22

Jukka Vahti

Helsingin yliopiston uuden hallituksen kokoonpano herättää tunnetuissa tieteentekijöissä hämmennystä.

Filosofian laitoksen johtaja, dosentti Thomas Wallgren kuvailee yliopiston ulkopuolisten hallitusten jäsenten listaa sokeeraavaksi. Erityisesti hän äimistelee Shellin ja Nokian hallitusten puheenjohtajan Jorma Ollilan valintaa yliopiston korkeimpaan päättävään elimeen.

”Ollilan tiedepoliittiset meriitit eivät ole olleet minkäänlaisen julkisen keskustelun aiheena tämän prosessin aikana”, Wallgren sanoo.

Keskustelu hallituksen kokoonpanosta liittyy yliopistouudistukseen, jolla halutaan parantaa yliopistojen itsemääräämisoikeutta, mutta toisaalta myös lisätä niiden vastuuta omasta rahoituksestaan.

Uuden yliopistolain mukaan vähintään 40 prosenttia yliopiston hallituksen jäsenistä pitää olla yliopiston ulkopuolelta.

Maailmanpolitiikan professori Teivo Teivaista arveluttaa Ollilan aiempi herkkänahkainen suhtautuminen julkisuuteen ja vapaaseen keskusteluun.

Hän viittaa tapaukseen, jossa tuolloin Nokian pääjohtajana työskennellyt Ollilla poltti päreensä, kun hänen hartioitaan kuvattiin kapeiksi Yliopisto-lehdessä 1999.

”Silloin esitettiin vaatimuksia, joilla puututtiin toimittajan työn yleisesti tunnustettuihin periaatteisiin. Tässä on jotain analogista sen kanssa, missä määrin joku voi asettaa tutkijalle tai tutkimukselle vaatimuksia”, Teivainen sanoo.

Helsingin yliopiston hallituksen puheenjohtajaksi valittiin keskiviikkona ministeri Antti Tanskanen.

Yliopiston 13 hengen hallituksessa yliopiston ulkopuolelta tulevat Ollilan ja Tanskasen lisäksi piispa Eero Huovinen, Eviran pääjohtaja Jaana Husu-Kallio, biokemian professori Ari Helenius ja ruotsalais-suomalaisen kulttuurikeskuksen johtaja Gunvor Kronman.

Yliopistolaisten kommentteja uudesta hallituksesta

”Tuskin Ollilalle tai Tanskaselle tieteen vapaus ihan ensisijainen näkökulma on.”

”Ilmapiiri on koko ajan ollut sellainen, että jostain syystä on haluttu poistaa yliopistojen päätäntävalta niiltä itseltään. Sitä, miksi se on ollut niin tärkeää, meidän professorien on ollut vähän vaikea ymmärtää.”

”Onhan esimerkiksi Tanskasella ja Huovisella vahva yliopistotausta, eli he tuntevat oman kokemuksensa kautta yliopistomaailmaa.”

”On hämmentävää, että Helsingin yliopisto kaikkine perinteineen katsoo niin paljon ylöspäin Ollilaa tai jotain Nokiaa. Minusta yliopiston pitäisi ymmärtää oma arvonsa ja kysyä, onko Ollilasta yhtä hienoa päästä Helsingin yliopiston hallitukseen kuin Shellin hallitukseen?”

”Minulla on aika helpottunut ja turvallinen olo. On tärkeää, että hallitukseen tulee joka tapauksessa enemmistö yliopiston sisältä. Yhtä lailla mielestäni on tärkeää, että merkittävä osa jäsenistä on yliopiston ulkopuolelta. Mielestäni Helsingin yliopisto on onnistunut niissä valinnoissa erinomaisen hyvin.”
Viite