Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lasten infektiokierre on todellinen ongelma

8.6.2007 5.43

Sirpa Timonen

Elina Grundström kirjoittaa Vihreän Langan pääkirjoituksessa (VL 25.5.) alle kolmivuotiaiden lasten päivähoidosta. Grundström puolustaa pienten lasten äitien oikeutta työhön tai opiskeluun ja painottaa subjektiivisen päivähoidon merkitystä tämän mahdollistajana.

Alle kolmivuotiaiden kotihoitoa puolustavien ajattelua Grundström esittelee tekstissään ironisesti lausahtaen: ”Lisäksi – ajatelkaapa! – lapset voivat saada päiväkodista flunssan.” Heitto on kepeä ja kirjoituksen pääajatus, kuten todettua, toisaalla. Päiväkotilasten infektiokierre on kuitenkin ajankohtaista päivähoitokeskustelua todellisempi uhka pienten lasten äitien työllistymiselle ja työssäkäynnille. Yhteenkään vähättelevään lausumaan ei siten olisi varaa.

Oma lapseni aloitti kunnallisessa päiväkodissa puolitoistavuotiaana. Loma-aikoja lukuun ottamatta pikkunuha ja -köhä ovat siitä alkaen olleet käytännössä jatkuvia. Erilaisia kuume-, vatsa- ja lastentauteja sekä korva- ja keuhkoputkentulehduksia tyttäreni sairasti ensimmäisenä hoitovuotenaan melko tarkasti kahden viikon välein. Toisena hoitovuonna määrä on karkeasti ottaen puolittunut.

Kun lisäksi otetaan huomioon vanhempien saamat tartunnat, työnantajamme ovat saaneet sietää jatkuvaa 5–15 työpäivän kuukausittaista poissaoloa. Päiväkodin henkilökunnan kokemuksen mukaan lapsemme sairastelumäärät ovat täysin normaaleja.

Jos työssä käyvät aikuiset sairastelisivat yhtä paljon kuin päiväkotilapset, asiaan olisi jo puututtu. Uusin päivähoitolaki sen sijaan osoittautui ongelman suhteen täydeksi sudeksi eikä tuoreimmassakaan keskustelussa – kuten Grundström osoittaa – lasten infektiokierrettä pidetä minään. Ryhmäkokojen pienentämisestä ei edes puhuta.

Grundström puhuu subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta monen äidin työuran ja mielenterveyden pelastajana. Nuorille äideille nykypäivänä melko tyypillisiä pätkätyösuhteita päiväkotilasten sairastelu ei ainakaan pelasta, eivätkä sairasvuoteen äärellä valvottuja öitä seuraavat työpäivät juuri mielenterveyttäkään kohenna. Grundström toteaa, että lähes 70 prosenttia alle kolmivuotiaiden äideistä jää ”kiltisti” kotiin. Ihmetteleekö joku todella heidän kiltteytensä syitä?




Viite