Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Syksyn metsäkiistoihin ainekset valmiina

15.6.2007 5.57

Jussi Karmala

Hakkuaukea. Greenpeacen mukaan Venäjältä on tuotu Suomeen laittomasti hakattua puuta. Puutullien nousun myötä kiistat siirtyvät Suomeen.
laillisesti Suomesta? Greenpeacen mukaan Venäjältä on tuotu Suomeen laittomasti hakattua puuta. Puutullien nousun myötä kiistat siirtyvät Suomeen.

Metsäkiistat uhkaavat kärjistyä syksyllä. Venäjän puun vientitullit ja biopolttoaineiden yleistyminen lisäävät hakkuutarvetta, ja samaan aikaan hallitus määrittelee metsäpolitiikkansa uusiksi. Ympäristöjärjestöt pelkäävät, että lisähakkuut leviävät suojelumetsiin. Metsäteollisuuden mukaan puuta riittää Suomessa, mutta sen saaminen markkinoille on ongelma.

Suomen luonnonsuojeluliiton metsäasiantuntija Harri Hölttä on mukana maa- ja metsätalousministeriön metsäneuvostossa, joka valmistelee Kansallista metsäohjelmaa. Syksyllä julkaistavassa ohjelmassa määritellään metsänkäytön linjat vuoteen 2015 saakka. Hallitus on sitoutunut ohjelman tuloksiin.

”Vaikuttaa siltä, että kaikki irti metsistä -meininki voi hyvin. Metsäohjelma ei toistaiseksi sisällä uusia innovaatioita, se on hyvin 60-lukulainen”, Hölttä sanoo.

Greenpeace ei ole mukana metsäneuvostossa. Järjestön metsäasiantuntija Matti Ikonen arvelee, että ohjelmassa tuskin puututaan esimerkiksi Lapin luonnonmetsien hakkuukiistoihin. Ikosen mielestä poliitikot eivät ole kiinnostuneita metsäkiistojen ratkaisusta.

”Nykyinen hallitus ei näytä pitävän luonnonmetsien hakkuuta ongelmana, joka vaatisi ratkaisua ja tilanteen rauhoittamista.”

Harri Höltän mukaan hallitus osti sian säkissä sitoutumalla metsäneuvoston linjauksiin etukäteen. Hänen mielestään hallituksen vaihtuminen on vaikuttanut metsäkysymyksiin paljon.

”Kaikki luonnonvaraministerit ovat keskustalla. Porvarihallitus on erittäin metsätalousmyönteinen ja se haluaa vastata Venäjän puutullien uhkaan.”


Metsäteollisuus ry:n kestävän kehityksen yksikön johtajan Anders Portinin mukaan Venäjän puutullit vaikuttavat metsäasioihin paljon enemmän kuin vaalit tai hallituksen poliittinen koostumus. Metsäteollisuuden käyttämästä puusta viidennes tulee Venäjältä. Portinin mukaan määrän korvaamiseksi pitää Suomessa lisätä hakkuita 15 miljoonaa kuutiometriä.

”Se ei ole ongelma, koska metsien vuotuinen kasvu on sata miljoonaa kuutiometriä. Haastavinta on löytää uusia puun myyjiä Suomesta”, Portin sanoo.

Portinin mukaan hallituksen pitää satsata lisää rahaa teihin ja rautateihin, sillä puunkuljetukset lisääntyvät. Hän ei ole varma, aiheuttavatko hakkuut hankausta ympäristöjärjestöjen kanssa.

”Järjestöt ovat aiheettomasti väittäneet, että Venäjältä tuodaan Suomeen laittomasti hakattua puuta. Jos se vähenee puutullien myötä, luulisi sen olevan hyvä asia.”


Matti Ikonen arvelee, että Suomessa ei voi hakata nykyistä enemmän puuta edes korkeammalla hinnalla. Hän uskoo, että metsäteollisuus alkaa sulkea huonosti tuottavia tehtaitaan ja lisää kuitupuun tuontia muualta ulkomailta.

Harri Höltän mukaan puutullien ongelmia liioitellaan. Puolet Venäjän tuontipuusta on koivukuitua, jonka tulli astuu voimaan vasta vuonna 2011.

Höltän mielestä Suomesta puuttuu tapa varmistaa, ettei lisähakkuita tehdä suojelun kannalta arvokkaissa metsissä.

”Jos tarvetta on, barrikadeille noustaan, mutta se nähdään syksyllä.”


Lisää aiheesta:



Viite