Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Kellosta viis

21.6.2007

Johanna Sumuvuori

Käyttäjän Johanna Sumuvuori kuva
Kirjoittaja on helsinkiläinen vihreä kansanedustaja.

”Voi elämän kevät!” tapasi eräs sukulainen huoahtaa, kun hän oli erityisen stressaantunut tai väsynyt. Voi elämän kevät tosiaan, sanon minäkin, sillä kulunut kevät on ollut melkoinen sirkus kaikille poliittisille eläimille. Vihreä iskuryhmä on nyt selvinnyt lyhyen ajan sisällä niin eduskuntavaalikampanjasta, Säätytalon hallitusneuvottelusavotasta, puoluekokouksesta kuin hallitustaipaleen ensimmäisistä kuohuistakin.

Hallitusneuvottelujen henkeä kuvattiin maaliskuussa leikkisästi Tukholman syndroomalla eli kaappaajiinsa rakastumisella, mutta kukas sen tietää, kuka loppujen lopuksi kaappasi ja kenet.


Töitä on tehty, mutta välillä tulee omaa kalenteria selatessa mieleen, minne jäi ”enemmän aikaa, vähemmän roinaa” -asenne politrukin omasta arjesta. En usko self help -kirjoihin enkä ole innoissani mistään elämäntapakonsultoinnistakaan, mutta pari viikkoa sitten löysin lähes täydellisen elämäntapaoppaan, jonka kanssa aion sukeltaa kesään. Tämä opas on Tom Hodgkinsonin Vapauden ylistys.

Herra Hodgkinson haastaa huumorin ja kepeyden varjolla lukijansa pohtimaan, mitä elämältään oikeastaan haluaa työnteon ja kulutuksen hillittömässä juoksupyörässä. Hän kyseenalaistaa niin perinteisen ydinperhemallin kuin myös ainaisen kiireen, niska limassa raatamisen, uraputken ja tavaranhimon – kaikki asiat, joilla ihminen hakee vapaa-ajalleen laatua, mutta päätyy hektiseksi ja ahdistuneeksi raatajaksi. Hodgkinson itse huomasi, että sai paljon enemmän aikaan, kun rupesi tekemään vähemmän töitä ja kuvittelemaan kiireen sijasta, että aikaa kyllä riittää. Ajatustenkin laatu muuttui kuulemma paremmaksi.


Hodgkinson ei jaarittele pelkästään teoriaa, vaan antaa myös hyvin simppeleitä ohjeita vapauden löytämiseen. Tässä niistä parhaat, joita toivon jokaisen Vihreän Langan lukijan vakavasti harkitsevan edes kesäksi:Luovu televisiosta. Lue paljon kirjallisuutta. Maksa itse omat laskusi ja luovu suoraveloituksista. Pysy kaukana ostoskeskuksista. Heitä rannekello mäkeen. Ajattele, että aikaa on rajattomasti. Syö hyvin ja juhli. Leiki.


Miten hienoja ohjeita, olen itse viime viikkoina noudattanut näistä monia melko hyvin. Haluan lisätä Hodgkinsonin listaan myös omat ohjeeni edellisten erinomaisten vinkkien lisäksi: Kävele ilman kenkiä. Kuuntele paljon musiikkia, jossa on kolme sointua ja rouheat kitarat. Tanssi ulkosalla. Matkusta junalla Euroopassa ja tutustu matkatovereihin. Lähetä matkakohteesta postikortti tekstiviestin sijaan. Kerää tärkeitä ihmisiä puistopiknikille. Älä lue sähköpostia. Älä lue sanomalehtiä.

Rakastu. Rakasta. Nuku pitkään aamulla. Valvo myöhään illalla. Lue Hodgkinsonin Vapauden ylistys.

Voi elämän kesä!

Viite