

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
8.12.2009 14.53
Suomen ensimmäinen romanipoliittinen ohjelma on valmistunut. Romaniasian neuvottelukunnan pääsihteerin, ylitarkastaja Sarita Friman-Korpelan mukaan ohjelman merkitys on suuri, sillä se antaa työkaluja ongelmien ratkaisemiseen.
Sosiaali- ja terveysministeriön asettaman työryhmän ohjelma painottaa romanien osallisuuden ja yhdenvertaisuuden elämän eri osa-alueilla parantamista. Yksi ohjelman tavoitteista on romaniväestön koulutuksen tukeminen ja koulutustason nostaminen.
Ohjelmassa esitetään valtion talousarvioon liitettäväksi valtionavustusta kunnille. Tällä määrärahalla voitaisiin tukea romanien osallistumista, kieltä ja kulttuuria paikallisella tasolla.
"Kunnallisella tasolla romaniväestö tulee saada käyttämään enemmän palveluita. Neuvoloiden kolme- ja viisivuotistarkastusten yhteydessä romanivanhemmille voitaisiin kertoa päivähoito- ja varhaiskasvatuspalveluista ja rohkaista käyttämään niitä. Varhaiskasvatukseen voitaisiin palkata myös romanitaustaista henkilökuntaa ja avustajia", Friman-Korpela sanoo.
Ohjelman mukaan romanikielen käyttö on vähentynyt romaniväestön keskuudessa. Kielen säilymiseksi sen yliopisto-opetusta ja tutkimusta on kehitettävä. Tällä hetkellä Suomessa ei ole lainkaan yliopistotasoista romanikielen opetusta eikä siten päteviä opettajiakaan.
"Nyt on käynnistetty romanikielen opettajien täydennyskoulutus. Opetushallitus on myös rahoittanut kaikille
ikäluokille tarkoitettuja kielipesätoimintoja. Opetus yksin ei pelasta
kieltä vaan se että ihmiset sitä käyttävät."
Ohjelman tavoitteena on, että Suomi olisi romaniväestön yhdenvertaisuuden edistämisen edelläkävijämaa Euroopassa vuoteen 2017 mennessä.
"Eurooppalaisella tasolla olemme jo nyt keskivertoa parempia, mutta emme kärjessä. Paljon vaaditaan asenteen muutosta ja sitä että otetaan asiaksi, sillä päästään jo pitkälle."
Tweet