

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Emilia Pippola
Maatilan maitoa? Maatalous aiheuttaa suurimman osan elintarvikeketjun päästöistä.
16.12.2009 9.00
Suurin osa suomalaisen kuluttajan ruuan ympäristövaikutuksista kohdistuu kotimaahan.
Tuoreen elintarvikeketjun ympäristövastuuraportin mukaan 60 prosenttia suomalaisten ruuan ympäristövaikutuksista kohdistuu kotimaahan ja loput 40 prosenttia ruuan tuontimaihin.
Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus on kehittänyt elintarvikeketjulle ympäristövaikutusten arviointimallin, jolla on tähän mennessä arvioitu elintarvikeketjun vaikutusta ilmastoon, vesistöihin, alailmakehän otsonin muodostumiseen ja happamoitumiseen.
"On tärkeää, että koko tuotantoketju pystytään raportoimaan luotettavasti. Tämä lisää ketjun läpinäkyvyyttä ja auttaa kuluttajia ympäristömyönteisemmissä ruokavalinnoissa. Kuluttajien tulee saada myös tietää, kuinka suuri osuus elintarvikkeiden ympäristökuormituksesta jää maamme rajojen ulkopuolelle", sanoo vanhempi tutkija Yrjö Virtanen MTT:stä.
Raportin mukaan elintarvikeketju on syyllinen yli puoleen typpi- ja fosforihuuhtoutumista ja siten vauhdittaa myös vesistöjen rehevöitymistä.
Suurimman osan elintarvikeketjun päästöistä tuottaa maatalous. Metaani-, typpioksiduuli-, ja ammoniakkipäästöistä sekä typpi- ja fosforihuuhtoumista maatalouden osuus on yli 90 prosenttia.
Tweet