Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Liian halpa automatka

31.8.2007

Anni Sinnemäki

Käyttäjän Anni Sinnemäki kuva
Kirjoittaja on helsinkiläinen vihreä kansanedustaja.
Anni Sinnemäki

Viime sunnuntaina nojasin selkääni hiekkadyynin heinäiseen seinämään Yyterissä. Oli vielä melkein lämmin. Aurinko tuli välillä esiin pilviseltä taivaalta, heijastui merestä ja sai posket kuumottamaan. Se oli varmaan kesän viimeinen päivä.

Olin tullut Poriin iloisessa seurueessa autokyydillä ja maksanut oman osani bensalaskusta. Verrattuna junalippuun matka oli niin halpa että huimasi.


Kun tämä lehti ilmestyy, neuvottelemme Säätytalolla vuoden 2008 talousarviosta. Ensi vuoden budjetissa pääosassa ei ole verotuksen keventäminen. Sen sijaan opiskelijoiden ja eläkeläisten tulonsiirtoja korotetaan selkeästi.

Verotuksella ohjataan ensimmäistä kertaa pitkään aikaan ympäristöpolitiikkaa. Energiaverojen korotukset vähentävät päästöjä. Ihmisillä on mahdollisuus tehdä valintoja vaikuttaa omaan kulutukseensa. Energiaa säästävillä valinnoilla välttyy veronkorotuksilta.


Kevyen polttoöljyn hinnannousu parantaa selkeästi uusiutuvan energian kilpailukykyä lämmityksessä. Kasvava tietoisuus sähkölämmityksen käyttökustannusten kalleudesta toivottavasti muuttaa sen tilanteen, jossa kaksi kolmannesta uusista pientaloista rakennetaan sähkölämmitteisiksi. Ja olemassa olevissa sähköllä lämpiävissä taloissa oikealla lämpötilalla ja hyvällä eristyksellä voidaan saada aikaan merkittäviä säästöjä.

Bensa- ja diesellitran korkeampi hinta vaikuttaa ajettuihin kilometreihin: valtaosa ajetuista automatkoista on kuitenkin hyvin lyhyitä ja niille on vaihtoehtoja. Pyöräily on ensi vuonna vielä edullisempaa kuin nyt.


Verotusta käytetään ohjauskeinona myös alkoholipolitiikassa. Alkoholiveron nosto vaikuttaa kulutukseen ja on yksi keino vaikuttaa alkoholin kasvaviin haittoihin.

Kun vihreät vuosi sitten syksyllä tekivät vaihtoehtobudjettinsa, pääviestejämme olivat: veronalennukset eivät saa mennä sosiaalisten tulonsiirtojen edelle, opiskelijat ansaitsevat korotuksen opintorahaan, verotuksella voidaan ohjata parempaan ilmastopolitiikkaan ja alkoholin yletön alennusmyynti on vihdoin lopetettava.

Nämä vaatimuksemme näkyvät hallituksen budjetissa hyvin. Mikähän tulee olemaan sosiaalidemokraattien vaihtoehtobudjetin punainen lanka?

Yksi vakava ehdotus: vielä tämänkin budjetin jälkeen pitää tehdä paljon, että junalla matkustaminen olisi ihmisille reilusti nykyistä edullisempaa.

Viite