Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Facebook.
Naama nettiin. Facebookista on nopeasti tullut suosituin sosiaalinen nettisivusto.

Naama nettiin. Facebookista on nopeasti tullut suosituin sosiaalinen nettisivusto.

Poliitikot rynnivät Facebookiin

7.9.2007 0.00

Jussi Karmala

Eduskunnan istuntokauden alkaessa internetin Facebook-sivustolla nähdään poliitikkojen hyökyaalto, ennustaa vihreiden kansanedustaja Jyrki Kasvi.

”Facebookista puhutaan nyt puolueiden kahvipöydissä paljon. Sana alkoi levitä loppukesästä.”

Facebook on sivusto, jonne käyttäjät voivat laittaa tietoa itsestään ja verkostoitua tuttaviensa kanssa. Sivusto syntyi alunperin Harvardin yliopiston opiskelijoiden yhteydenpitoa varten, mutta nyt siitä on tullut netin megatrendi. Facebook tarjoaa käyttäjilleen enemmän viihdettä ja kontakteja kuin samantyypppiset sosiaaliset verkkosivut MySpace tai LinkedIn.


Tällä hetkellä
Facebookissa on vasta viisi kansanedustajaa. Outi Alanko-Kahiluoto, Johanna Sumuvuori, Oras Tynkkynen ja Jyrki Kasvi ovat vihreitä, Paavo Arhinmäki vasemmistoliittolainen. Puolueen virallinen profiili on vihreiden lisäksi sosialidemokraateilla ja Vasemmistoliitolla. Keskustaa ja kokoomusta edustavat puolueiden nuorisojärjestöt.

Facebookissa tehdään politiikkaa täyttä häkää ja keskusteluja voi lukea avoimesti. Keskustanuoret suunnittelevat jäsenrekrytointia ja muistelevat puolueen elokoulua. Vihreät puivat Itämären tilaa, EU:n perussopimusta ja biletoiminnan kehittämistä.

Demarit keskustelevat puolueensa nimenmuutoksesta sekä puoluejohdon nuorennusleikkauksesta.

Demarien sivuston pystytti kansanedustaja Erkki Tuomiojan avustaja Esa Suominen. Hänen mielestään netti on hyvä kanava demareiden vaalitappion purkamiselle ja sisäiselle ryhdistäytymiselle.

”Vihreät ovat toistaiseksi ainoa puolue, joka ymmärtää web 2.0:n merkityksen politiikassa. Meidän kansanedustajamme eivät sitä vielä käsitä.”

Suominen arvelee, että demareiden aliedustus netissä johtuu siitä, että nuoret kansanedustajat tulevat suurkaupunkien ulkopuolelta. He eivät ole tottuneet nettiympäristöön.

Vaikkei puoluetoiminta kiinnostaisikaan, Facebookissa voi ilmoittautua yksittäisten asioiden kannattajaksi ja lahjoittaa esimerkiksi järjestöille rahaa. Suosittuja teemoja ovat ilmastonmuutos ja ihmisoikeudet.

 

Jyrki Kasvi loi omat Facebook-sivunsa elokuun alussa. Nyt Facebook on hänen nettiselaimensa aloitussivuna.

”Facebookin avulla pysyy perillä siitä, mitä kaveripiirissä tapahtuu.”

Facebookin kaltaisissa ohjelmissa on myös riskejä. Jos jokin järjestö alkaa sopia asioistaan netissä, nettiä käyttämätön porukka jää helposti ulkopuoliseksi. Maailmalla Facebookin on väitetty jo haittaavan kansantaloutta, kun toimistotyöläiset surffaavat netissä työnteon sijaan.

vihreät  facebook  tietotekniikka  politiikka 2.0 


Lisää aiheesta:Viite