Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Ruokaa rivaripihasta

Juha Peurala

Eno-kuvitus.
Lisää valoa! Paraboloidipeilistä ja pikaliimasta rakennat näpsäkän puutarhavalaisimen. Naapurisovun vuoksi se kannattaa tehdä 1:72 pienoismallina.Juha Peurala

Lisää valoa! Paraboloidipeilistä ja pikaliimasta rakennat näpsäkän puutarhavalaisimen. Naapurisovun vuoksi se kannattaa tehdä 1:72 pienoismallina.

29.3.2010

Eno

Harva hyötykasvi viihtyy varjossa.

Nimimerkki ”Viherpeukaloa juurruttamassa” kysyy: Miten saisi rivitalon pihan tuottamaan ruokaa perheelle? Piha on pohjoiseen päin ja osa siitä on aina varjossa. Aurinkoiseen osaan pihaa keksimme varmaan jotain, mutta kasvaako mikään hyötykasvi varjossa? Mitä aloittelijan kannattaisi kasvattaa?

Eno vastaa: Nyt on se aika vuodesta, jolloin nojatuolipuutarhuri selaa puutarhakirjoja ja siemenluetteloita kaikkein kiivaimmin. Piha uusiksi!

Kun lumet ovat sulaneet, voikin raahata sen pallogrillin takaisin sammaloituneille betonilaatoille ja tuumata, että ehkä kuitenkin vasta ensi vuonna.

Jos hommaan ryhdyt, muista että keittiöpuutarha tarvitsee vähintään kuusi tuntia aurinkoa päivässä. Varjoisalla pohjoisseinustalla saa kasvamaan hyötykasvejakin, mutta sato jää huonoksi. Esimerkiksi herukkapensaat voivat tuottaa jokusen marjan, mutta ainakin saat lehtiä, joista voit tehdä teetä ja dolmadeseja.

Kirveli, tilli, lipstikka, rakuuna ja piparjuuri saattavat menestyä puolivarjossakin. Älä kuitenkaan rakenna perheen menua vain näiden varaan!

Valon lisäksi ruokamultaa pitää olla puoli metriä. Jos sitä ei löydy pihasta tällaisia määriä, askartele kasveille laatikko.

Pienessä rivaripihassa kannattaa suosia ylöspäin suuntautuvia kasveja. Salko- ja ruusupapu sekä maissi ovat näyttäviä kasveja. Avomaankurkustakin on saatavissa köynnöstäviä muotoja.

Pavut ja kurkku myös kukkivat kauniisti, eli niistä on esteettistä iloa. Lapsiperheelle kiva kasvi on kuukausimansikka, joka tuottaa marjoja juhannuksesta pakkasiin asti.

Jos pihassanne ei ole aitaa, sellaisen voi kasvattaa maa-artisokkapenkistä.

Sitten on tietysti aina satoisa ja komea raparperi. Muista kuitenkin kohtuus: jos raparperia alkaa esiintyä yli 50 prosentissa ruokia, perheellä on oikeus muuttaa täysihoitolaan kustannuksellasi.

Viite