

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
27.5.2010 11.27
Helsingin yliopiston tutkijoiden mukaan lohen tuonti on keventänyt Saaristomeren ravinnekuormaa.
Kalankasvatuksen aiheuttama rehevöittävä ravinnekuormitus on pienentynyt viimeisen 15 vuoden ajan. Tutkijoiden mukaan tämä selittyy rehuteknologian kehittymisen lisäksi yllättävän paljon myös tuontikalan määrän kasvamisella.
Lohen kulutus on kasvanut viimeisen 25 vuoden ajan, mutta kalankasvatus ei ole kovin tehokasta. Yhden lohi- tai kirjolohikilon tuottamiseen tarvitaan 4–5 kiloa rehuksi jauhettua kalaa.
"Kirjolohen kasvatuksessa jopa kaksi kolmasosaa rehun sisältämistä rehevöittävistä ravinteista kulkeutuu suoraan kasvatusaltaita ympäröivään vesistöön. Vain viidesosa ravinteista päätyy kaupan kalatiskin kirjolohiin asti", sanoo tutkija Eero Asmala.
Vuonna 2008 lohta ja kirjolohta kulutettiin Suomessa viisi kiloa per henkilö. Tästä lohimäärästä 75 prosenttia tuotiin ulkomailta, suurimmaksi osaksi Norjasta.
Tutkijoiden mukaan kalankasvatuksen kehittäminen ympäristön kannalta kestäväksi on vaikeaa ja lohentuonnin lisääminen vain ulkoistaa kalankasvatuksen ympäristöhaittoja.
Yksi vaihtoehto voisi olla siirtyminen kasvisruokapohjaiseen kalankasvatukseen.
Tweet