Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Istockphoto / Edward Shaw

Ruokajätettä.
Roskaa vai ruokaa? Jokainen suomalainen heittää vuosittain kymmeniä kiloja syömäkelpoista ruokaa roskiin.Istockphoto / Edward Shaw

Roskaa vai ruokaa? Jokainen suomalainen heittää vuosittain kymmeniä kiloja syömäkelpoista ruokaa roskiin.

Kadonneen ruuan metsästäjät haluavat pelastaa ympäristön

8.6.2010 10.10

Lasse Leipola

Jopa puolet ruuasta häviää matkalla pellolta pöytään. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus aloitti vuoden alussa Foodspill-hankeen, jossa selvitetään, mihin ruoka häviää ja mitä asialle voisi tehdä.

”On mahdollista että hävikin merkittävällä vähentämisellä saavutetaan jopa vastaavan suuruiset ympäristösäästöt kuin muuttamalla ruokailutottumuksia”, sanoo hankkeen johtaja Juha-Matti Katajajuuri MTT:n tiedotteessa.

Hankkeessa selvitetään muun muassa minkälaista ruokaa kotitalouksissa heitetään roskiin ja miksi. Määrä on pienempikin osuus on ympäristön kannalta merkittävä, sillä jopa kolmannes kotitalouksien aiheuttamasta ympäristörasitteesta aiheutuu ruuasta.

Hankkeessa on jo selvinnyt, että kotitalouksien väillä on varsin suuria eroja, sillä vuosittain roskiin heitettävän syömäkelpoisen ruuan määrä vaihtelee 20:stä jopa 80:een kiloon kuluttajaa kohden.

Kotitalouksien lisäksi hankkeessa selvitetään alan yrityksissä esiintyvää hävikkiä. Hankkeessa ovat mukana muun muassa Arla Ingman, Valio, Atria, HK ja Saarioinen.

ruoka 




Viite