

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
flickr/ epSos.de
Marja poikineen. Nyt on aika kerätä vadelmaista vararavintoa talveksi.
22.7.2010 10.35
Lämmin sää on saanut koko vadelmasadon kypsymään yhtä aikaa, minkä vuoksi puutarhaliitto odottaa marjojen satokauden jäävän lyhyeksi. Vadelman hankinnassa kannattaa olla liikkeellä hyvissä ajoin.
Puutarhaliitto odottaa kokonaissatomäärästä normaalia, noin 800 tonnia. Päälajikkeet Ottawa ja Muskoka ovat talvehtineet hyvin, mutta sateettomilla alueilla ja helteen vaikutuksesta osa sadosta voi jäädä kehittymättä.
Paras tapa säilöä vadelmat on puutarhaliiton mukaan pakastaa pieniä annoksia marjoja jälkiruokia ja leivonnaisia varten. Vadelma sopii hilloihin ja mehusekoituksiin esimerkiksi mustikan ja herukoiden kanssa.
Vadelmakakun leipominen onnistuu Kotimaiset kasvikset ry:n reseptillä:
Vadelmakakku
200 g rasiamargariinia (rasvaa 60 %), 2,5 dl sokeria, 2 munaa, 6 dl vehnäjauhoja, 1 tl vaniljasokeria,
2 tl leivinjauhetta
Täytteeseen:
0,5 l vadelmia, 0,5 dl sokeria, 2 tl vaniljasokeria
Pinnalle:
0,5 l vadelmia, 0,5 dl tomusokeria
Vuoan voiteluun:
margariinia ja korppujauhoa
• Vatkaa rasva ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen vatkaten.
• Yhdistä kuivat aineet ja sekoita taikinaan käännellen.
• Voitele irtopohjavuoka ja jauhota esimerkiksi korppujauholla. Painele puolet taikinasta vuoan pohjalle ja reunoille. Lisää puoli litraa vadelmia ja sirottele päälle sokeria ja vaniljasokeria. Nostele loppu taikina marjojen päälle nokareina. Älä painele taikinaa vaan anna pinnan jäädä rosoiseksi.
• Paista kakkua 175-asteisessa uunissa noin tunnin ajan.
• Anna kakun hieman jäähtyä ja irrota se sitten vuoasta tarjoiluvadille. Tupruta pinnalle tomusokeria esimerkiksi teesiivilän läpi. Lisää kakun keskelle loput vadelmat.
marjastus 
Tweet