Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Minna Sorsa

Turvetapahtuma Parkanolla.
Turvetta vastaan. Ylä-Satakunnan ympäristöyhdistys järjesti viime lauantaina retken ja keskustelutilaisuuden Parkanon turvetuotantoalueella.Minna Sorsa

Turvetta vastaan. Ylä-Satakunnan ympäristöyhdistys järjesti viime lauantaina retken ja keskustelutilaisuuden Parkanon turvetuotantoalueella.

Turve palaa

16.8.2010 9.13

Saija Räsänen

Turpeen käyttö kasvaa Pirkanmaalla, jos valmisteilla oleva maakuntakaava toteutuu nykyisten suunnitelmien mukaan.

Maakuntakaavan luonnoksessa Pirkanmaan turpeenottoalueiden pinta-ala on kasvamassa yhteensä yli 2 000 hehtaarilla. Turpeenottopaikkoja lisättäisiin muun muassa Kihniössä, Virroilla ja Parkanossa.

Samaan aikaan turve on saamassa erikoiskohtelun valtiovarainministeriön esittämässä energiaverotuksen uudistuksessa, jonka on tarkoitus astua voimaan ensi vuoden alusta.

Esityksessä muita polttoaineita ryhdytään verottamaan niiden aiheuttamien päästöjen mukaan. Turpeen verotus kiristyy hieman, mutta sitä ei veroteta päästöperusteisesti.

Pirkanmaan liiton maakuntahallituksen vihreä jäsen Juhana Suoniemi arvioi, että verouudistus ei suoraan vaikuta turpeenoton lisäämiseen.

”Ei se vaikuta välttämättä suoraan kaavamuutokseen, mutta kylläkin siihen, tulevatko yritykset ottamaan käyttöön turpeenottoalueita. Mitä vähemmän turvetta verotetaan, sitä kannattavampaa sen käyttö on taloudellisesti, ja sitä todennäköisemmin sen käyttöä lisätään”, Suoniemi sano.

Pirkanmaan maakuntakaavoitusjohtaja Pekka Harstila perustelee turverakentamista kotimaisen energiansaannin turvaamisella ja työllisyydellä.

Pirkanmaan energiaohjelma kehottaa rakentamaan turvevoimaloita. Energiaohjelma on peräisin vuodelta 2007, ja Pirkanmaan luonnonsuojelupiirissä sitä pidetään vanhentuneena.

”Pirkanmaan energiaohjelmassa annetaan ymmärtää, että turvetta tarvitaan tukipolttoaineeksi puuta poltettaessa. Teknisten parannusten takia asia ei enää ole näin”, sanoo Pirkanmaan luonnonsuojelupiirin aluesihteeri Anni Kytömäki.

Pirkanmaan vihreät pelkäävät ilmastovaikutusten lisäksi turpeen aiheuttamia alueellisia haittoja.

”Turvetuotantolaitokset hävittävät metsäkanalintuja, ja hillasta ja mustikasta on tulossa harvinaisia. Pienhyönteiset syövät marjoja ja linnut hyönteisiä. Tässä on vaarassa pitkä eliöketju”, Juhana Suoniemi sanoo.

turve 
Viite