Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Unohda ukkosvoimala

Juha Peurala

Eno-kuvitus.
KMS-voimaa! Faradayn häkkiin sijoitetut poliitikot keräävät vahingoittumatta kaikki iskut, ja tällä energialla hiilivoiman kuormaajat toimivat lähes päästöttä.Juha Peurala

KMS-voimaa! Faradayn häkkiin sijoitetut poliitikot keräävät vahingoittumatta kaikki iskut, ja tällä energialla hiilivoiman kuormaajat toimivat lähes päästöttä.

24.8.2010

Eno

Salamaniskussa on iso virta, mutta niukasti energiaa.

Nimimerkki ”Iipodi75” kysyy: Hei Eno, olisiko salamassa purkautuvaa sähköenergiaa mahdollista valjastaa hyötykäyttöön?

Eno vastaa: Pitäjämme armoitettu keksijänero Kilowatti-Taunohan tätä kokeili. En tiedä, mitkä olivat tulokset, kun keksijän koevoimalan kivijalkaakaan ei enää erottanut mustuneen soran joukosta.

Päästyään sairaalasta Kilowatti-Tauno keskittyi vanhaan harrastukseensa, vuotamattoman seulan kehittelyyn, eikä suostunut kertomaan salamavoimalastaan enempää.

Ukkosen hyödyntämisessä on erinäisiä maalaisjärjelläkin tajuttavia vaikeuksia, joista keskeisimpiä on se, ettei joka päivä ukkosta. Itse asiassa Suomessa osuu alle yksi salama neliökilometriä kohti vuosittain.

Millähän sitä rakentaisi voimalan, joka osuisi ukkosmyrskyjen alle säännöllisesti?

Salamavoimalassa olisi siis jatkuvasti seisokki päällä. Toinen pikkuseikka on se, ettei tekniikkaa salamaenergian vangitsemiseksi ole olemassa.

Näiden esteiden lisäksi voidaan kysyä, saataisiinko salamoista sittenkään niin paljon energiaa kuin kuvitellaan. Salamassa on kyllä valtava sähkövirta, mutta se kestää vain sekunnin miljoonasosia.

Laskelmat siitä, kuinka paljon energiaa salamassa välittyy, vaihtelevat. Erään näkemäni arvion mukaan salamasta saisi energiaa omakotitalon puolen päivän tarpeisiin. Ja tämäkin sillä edellytyksellä, että se saataisiin täydellisesti talteen.

Ehkä voisimme hylätä ajatuksen salamavoimalasta ja jättää ukkosenergian siihen käyttöön mihin se kuuluu: ruumiinkappaleista koottujen uusien olentojen henkiinherättämiseen ja aikamatkustajien palauttamiseen tulevaisuuteen.

Viite