Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Karkkia.
Kallista lystiä. Herkuttelu käy kohta kukkarolle.SXC

Kallista lystiä. Herkuttelu käy kohta kukkarolle.

Onko karkkiverossa järkeä, Veli Auvinen?

20.8.2010 8.23

Jukka Vahti

Karkkivero on tekemässä ensi vuoden alusta alkaen comebackin. Elintarviketeollisuus ja päivittäistavarakauppa ovat odotetusti vastustaneet veronkiristystä, joka haittaa niiden bisneksiä. Perusteena vastustukselle on ollut, että uudistus asettaa eri tuotteet keskenään eriarvoiseen asemaan.

Jos vero toteutuu suunnitelmien mukaan, se koskee makeisten lisäksi myös esimerkiksi kivennäisvesiä ja ksylitolituotteita, kun taas esimerkiksi runsaasti sokeria sisältävät leivonnaiset ja jogurtit jäisivät sen ulkopuolelle.

Onko karkkiverossa mitään järkeä, ja miksi ei siirrytä suoraan sokeriveroon, lakia valmistellut finanssisihteeri Veli Auvinen valtiovarainministeriöstä?

”Ensinnäkin vastassa on lainsäädäntö. Tällä hetkellä tuontituotteiden kohdalla ei ole olemassa mitään velvollisuutta ilmoittaa sokeripitoisuutta. Lisäksi kyse olisi hallinnollisesti valtavasta työstä”, Auvinen sanoo.

Mutta miksi keksi ja karkki ovat eri asemassa?

”Mielestäni siinä ei ole mitään mielivaltaista, että makeiset ovat verolla ja leipomotuotteet eivät. Raja on vedetty mahdollisimman selkeään kohtaan. Jos keksitkin otettaisiin verolle, rajatapauksia tulisi huomattavasti enemmän, koska keksejä lähellä ovat pullat ja sitten tulevatkin jo kakut ja leipä”, Auvinen sanoo.

Valtion arvioidaan kuittaavan karkkiverosta noin 120 miljoonan euron lisätulot vuosittain.

ruoka 
Viite