Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Natalia Baer

Vaalitalkoissa puoluetoimistolla.
Vaalityössä. Vihreät ovat ensi kertaa ehdolla ammattikorkeakoulujen vaaleissa. Vaalitalkoissa ahkeroivat Vilma Apia (vas.), Hanna Räisänen, Emma Kari, Terhi Niinimäki ja Maija Hausen. Natalia Baer

Vaalityössä. Vihreät ovat ensi kertaa ehdolla ammattikorkeakoulujen vaaleissa. Vaalitalkoissa ahkeroivat Vilma Apia (vas.), Hanna Räisänen, Emma Kari, Terhi Niinimäki ja Maija Hausen.

Ammattikorkeiden opiskelijakunnat politisoituvat

19.10.2007 0.00

Jussi Karmala

Ammattikorkeakoulujen marraskuisiin edustajistovaaleihin on tulossa selvästi aiempaa enemmän puolueiden ehdokkaita.

”Ammattikorkeakoulujen opiskelijakunnat ovat hyvin nuoria, eivätkä puolueet ole aikaisemmin löytäneet niitä. Nyt puolueiden aktiivisuus on virkistynyt”, sanoo Suomen ammattikorkeakouluopiskelijayhdistysten liiton puheenjohtaja Hannu Murisoja.

Opiskelijapolitiikka on aiemmin ollut ammattikorkeakouluissa vähäistä. Opiskelijat valmistuvat nopeasti, eikä opiskelijakuntatoiminnalla ole perinteitä. Ammattikorkeakouluja alettiin perustaa Suomessa 1990-luvun alussa. Monessa opiskelijakunnassa on käyty vasta muutamat vaalit.

Murisojan mukaan opiskelijat ovat kuitenkin viime vuosina alkaneet ymmärtää edustajiston merkityksen. Hän uskoo, että tänä vuonna vaalit kiinnostavat yhä useampia.

Vihreiden ensimmäinen ammattikorkeakoulujen vaalilista nähdään Turun ammattikorkeakoulussa. Listasta neuvotellaan myös Hämeen ammattikorkeakoulussa Hämeenlinnassa sekä Helsingin Stadiassa.


Turun ammattikorkeakoulun
vihreiden edustajistovaalipäällikkö Jussi Häkkinen kertoo, että poliittisilla listoilla on ollut ammattikorkeakouluissa aiemmin huono maine.

”Nyt on kuitenkin nouseva trendi, että asioihin halutaan vaikuttaa oman koulutusalan lisäksi myös laajemmin”, hän sanoo.

Myös keskustan opiskelijaliitto on huomannut ammattikorkeakoulujen mahdollisuudet.

”Kehitystä poliittisten listojen suuntaan on ollut”, keskustaopiskelijoiden pääsihteeri Panu Litmanen sanoo.

Nuorisotutkija Kari Paakkunaisen mukaan nuorison kynnys poliittiseen osallistumiseen on madaltunut. Globaalit kysymykset, kuten ilmastonmuutos, politisoivat keskusteluja.

”Nuoret näkevät politiikan pelikenttänä, jolla voi toimia heittäytymättä siihen kuitenkaan loppuiäksi”, Paakkunainen sanoo.


Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen edustajistovaalit käydään samaan aikaan. Yliopistoissa poliittiset vaalilistat voivat hyvin – ainakin vihreillä. Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton Vinon puheenjohtaja Amu Urhonen kertoo, että uusia listoja on perustettu muun muassa Tampereen teknilliseen yliopistoon ja Turun Åbo Akademiin.

”Turussa viime vaalien voitto on innostanut opiskelijoita aktiivisuuteen. Samoin Jyväskylässä ja Helsingin yliopistossa on paljon tuoreita vihreitä ehdokkaita.”


Opiskelijoiden toimeentulo ja asuminen ovat oppilaskuntavaalien vakioteemoja. Tänä vuonna puhutaan paljon myös opintojen maksuttomuudesta, sillä tuore laki sallii yliopistoille tutkintojen myymisen ulkomaalaisille opiskelijoille.­

Helsingin yliopistossa puhuttaa myös rakenteilla oleva uusi ylioppilastalo, Leppätalo.

”Kalliin talon rahoittamiseksi on esitetty muun muassa yliopiston lapsiparkin lakkauttamista. Me haluamme keskustella siitä, millaista toimintaa ylioppilaskunta tukee”, sanoo Helsingin yliopiston vihreiden puheenjohtaja Lotta Kortteinen.


Lisää aiheesta:



Viite