Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Ei lukukausimaksuja!

9.11.2007

Panu Laturi

Kirjoittaja on Vihreän liiton puoluesihteeri.
Panu Laturi

Olin lokakuussa kaksi viikkoa Yhdysvalloissa, ensin New Yorkissa perehtymässä YK:n toimintaan ja sitten Washingtonissa tutustumassa joihinkin merkittäviin ja vähemmän merkittäviin instituutioihin.

Koko matkan mielenkiintoisin kohde oli Yhdysvaltojen kallein yliopisto. Se on erittäin laadukkaana tunnettu Washingtonissa sijaitseva George Washington-yliopisto, jonka lukukausimaksu on huikeat 56 000 dollaria vuodessa.

Kun menimme yliopistolle, oletin tapaavani vain hyvin varakkaiden vanhempien lapsia. Yllätys oli, että tämä ei pitänyt paikkaansa, sillä vain pieni osa opiskelijoista maksoi koko lukukausimaksunsa. Suurin osa opiskelijoista opiskeli joko valtion tai yliopiston stipendin tuella


Olisiko tämä
lukukausimaksuihin ja lahjoituksiin perustuva tie ratkaisu myös meidän yliopistojemme rahoitusongelmiin?

Kysyin yliopiston rehtorilta mielipidettä siitä kumpaa mallia hän pitää parempana, lahjoituksiin ja lukukausimaksuihin perustuvaa amerikkalaista rahoitusmallia vai suomalaista verovaroin maksettua yliopistojärjestelmää?

Olin yllättynyt, kun rehtori totesi ettei osaa sanoa kumpaa hän suosisi. Asia on hänen mielestään kulttuurisidonnainen. Hän korosti, että lukukausimaksut ja lahjoitukset perustuvat siihen, että maassa on suuret tuloerot. Samalla lukukausimaksut myös synnyttävät suuria tuloeroja. Jos joku maksaa opiskelustaan 56 000 euroa, hän vaatii sen varmasti palkassaan takaisin.


Lopuksi rehtori suuntasi suoran viestin meille suomalaisvieraille

”En missään nimessä suosittele, että että te alkaisitte kasvattaa tuloeroja Suomessa yliopistorahoituksen parantamiseksi.”


Minun mielestäni meidän pitää ottaa rehtorin kommentti vakavasti.

Yliopistojen perusrahoituksen ongelmat on kuitenkin ratkaistava. Meillä Suomessa perusrahoitus on saatava verovaroista. Vastustankin ehdottomasti sitä, että sinivihreä hallitus tekisi hallitusohjelman ylittäviä veronalennusratkaisuja.

Talouden kasvusta saatavat verotulojen kasvu on ohjattava palvelujen, kuten yliopistojen laadun parantamiseen.

Viite