Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Urpoja ulkoavaruudesta

Juha Peurala

Eno-kuvitus.
Osmo's cosmos. Muukalaiset ovat korkealla kehitysasteella eli jotain Osmo Soininvaaran ja enkeleiden välilitä. Siksi he osaavat kiertää Maapallon kaukaa.Juha Peurala

Osmo's cosmos. Muukalaiset ovat korkealla kehitysasteella eli jotain Osmo Soininvaaran ja enkeleiden välilitä. Siksi he osaavat kiertää Maapallon kaukaa.

9.2.2011

Eno

Avaruuden muukalaiset eivät välttämättä jaa vihreitä arvoja.

Nimimerkki ”Puoluetoveri Plutosta?” kysyy: Ovatko pienet vihreät miehet oikeasti vihreitä?

Eno vastaa: Oletan, että sinua ei niinkään kiinnosta se, minkä värisiä ulkoavaruuden muukalaiset ovat, vaan se, onko heidän ohjelmansa yhteensopiva Vihreän Liiton 23.5. 2010 hyväksytyn poliittisen ohjelman kanssa.

Viimeistään 1960-luvulla joku keksi, että ulkoavaruudesta luoksemme voisi saapua olentoja, jotka ovat jotain enkeleiden ja Osmo Soininvaaran väliltä: eteerisiä, usein valokehien kanssa esiintyviä olentoja, jotka tietävät, miten meidän pitäisi elää ja ovat valmiit kertomaan sen.

Varoitan, että välttämättä näin ei ole. On varsin todennäköistä, että ulkoavaruudesta löytyy elämää, ehkä jopa älyllistäkin. Mutta miksi emme ole kuulleet heistä mitään?

Jos elämä on kovinkin älykästä, se on saattanut järkeillä päässään (päissään? lonkeropullistumissaan? valepahkoissaan?), että on parempi pysyä hiljaa kuin vetää puoleensa muita älyllisiä olentoja. Miksi ottaa riski aggressiivisten ääliöiden invaasiosta?

Fyysikko ja kosmologi Stephen Hawking esitti viime syksynä ihmiskunnalle vastaavaa strategiaa. Jos muukalaiset olisivat ihmiskuntaa älykkäämpiä, kohtaaminen saattaisi muistuttaa eurooppalaisten ja intiaanien kohtaamista. Tai jos kuilu kehityksessä olisi vieläkin isompi, rakennusfirman ja tontilla olevan muurahaiskeon.

On myös mietittävä, miksi muukalaiset ylipäätään ovat lähteneet avaruuteen. Eivät välttämättä kertoakseen meille, että kartongin kierrätys kannattaa. Klassisessa elokuvassa Independence Day muukalaiset ovat kuin heinäsirkkaparvi, joka siirtyy planeetalta toiselle kulutettuaan edellisen varat loppuun. Mistä tulemmekin siihen, että pahimmassa tapauksessa ulkoavaruuden muukalaiset ovat aivan samalla tasolla kuin me.

Viite