

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
10.2.2011 14.38
Osa tämän vaalikauden tärkeistä lakihankkeista tulee väistämättä kaatumaan poliittisiin kiistoihin ja aikapulaan.
Eduskunnalla on jäljellä enää kuukausi työaikaa, mutta lakiesityksiä on yhä käsiteltävänä poikkeuksellisen paljon. Viime metreille jää esimerkiksi geenimuunneltujen kasvien viljelyä koskevan rinnakkaiselolain käsittely.
Gmo-laki on edelleen maa- ja metsätalousvaliokunnassa, joka on käsitellyt lakiesitystä marraskuusta 2009 lähtien.
Vihreän Langan haastatteleman, nimettömänä pysyttelevän virkamiehen mukaan hankalana pidettyä gmo-lakia on jarrutettu valiokunnissa tarkoituksellisesti, jotta lakiesitys ei ehtisi nykyisen eduskunnan käsiteltäväksi vaan raukeaisi.
Maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Jari Leppä ei osaa sanoa, milloin gmo-lakia käsitellään seuraavaksi. Hän ei halua kommentoida väitettä siitä, että asiaa vitkuteltaisiin tarkoituksella.
Vihreiden kansanedustaja Erkki Pulliainen maa- ja metsätalousvaliokunnasta uskoo, että rinnakkaiselolaki ehtii nykyisen eduskunnan päätettäväksi.
Eniten keskustelua on käyty siitä, missä menee yksityisen korvausvastuun ja valtion vastuun raja tilanteessa, jossa muuntogeenisen kasvin geenejä siirtyy tavallisiin kasveihin.
Laki määrittelisi korvausvastuun lisäksi muun muassa sen, mikä on sallittu etäisyys tavallisten ja geenimuunneltujen kasvien välillä.
”Olen ymmärtänyt, että miettimisaikaa ovat halunneet muun muassa keskustan Anne Kalmari ja kokoomuksen Pertti Hemmilä, ja sitten ovat nämä raikulitapaukset Klaus Pentti ja Pekka Vilkuna, joiden mukaan mitään luonnonmukaista ei tarvita”, Pulliainen sanoo.
Ruuhkautuneen perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja, kokoomuksen Kimmo Sasi on aikaisemmin todennut, että aggressiivisen kerjäämisen kieltävä järjestyslain muutos raukeaa lähes varmasti.
Myös kiistelty jätelaki saattaa jäädä käsittelemättä ympäristövaliokunnassa.
Jos uusi hallitus haluaa säätää lain aikaisemmin rauenneesta asiasta, lain valmistelu pitää aloittaa ministeriössä liki alusta uuden hallitusohjelman pohjalta. Aikaisemmassa lainvalmistelussa hankittua asiantuntijatietoa on toki mahdollista käyttää myöhemminkin.
Helsingin Sanomissa on aikaisemmin arvioitu, että vihreille tärkeä vaalilaki voisi olla yksi poliittisista kiistoihin raukeavista lakiesityksistä. Tämä tarkoittaisi vaaliuudistuksen lykkääntymistä hamaan tulevaisuuteen, sillä vaalilaki pitää hyväksyä kahdessa eduskunnassa.
Sasi sanoo kuitenkin Vihreälle Langalle, että perustuslakivaliokunta ehtii ”helposti” käsitellä vaalilain muutoksen vielä tänä keväänä.