Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Tiina Elo katselee Espoon vihreiden wikiä tietokoneeltaan.
Uutta netissä. Espoon vihreiden vaaliohjelmatyöryhmän puheenjohtaja Tiina Elo katselee vihreiden wikisivuja. Iiro Törmä

Uutta netissä. Espoon vihreiden vaaliohjelmatyöryhmän puheenjohtaja Tiina Elo katselee vihreiden wikisivuja.

Wiki-vaaliohjelmat avaavat poliittista päätöksentekoa

14.12.2007 0.00

Jussi Karmala

Espoon ja Vantaan vihreät laittavat vuoden 2008 kunnallisvaaliohjelmansa internetiin kaikkien halukkaiden vapaasti muokattavaksi.

”Useampi kymmenentuhatta äänestää vihreitä Espoossa, mutta puolueen jäseniä heistä on vain muutama sata. Haluamme avata päätöksentekoa ja laajentaa idearinkiä”, sanoo Espoon vihreiden varapuheenjohtaja Tony Hagerlund.

Vihreiden vaaliohjelma julkaistaan wikialustalla. Wiki tarkoittaa avoimesti muokattavaa sivua internetissä. Maailman tunnetuin wiki on wikipedia, tietokirja, jonne kuka tahansa voi lisätä tietoja.

Espoon vihreiden vaaliohjelman kolme pääteemaa ovat ilmastonmuutos, palvelut ja yhdenvertaisuus. Näiden otsakkeiden alle rekisteröityneet käyttäjät voivat vapaasti kirjoittaa omia ideoitaan.

Ohjelma on avoinna helmikuun alkuun saakka, minkä jälkeen vihreiden vaalityöryhmä kirjoittaa ohjelman puhtaaksi. Valmis teksti tulee verkkoon kommentoitavaksi ennen kuin se menee vihreiden piiriosastojen hallitusten hyväksyttäväksi.

Hagerlund uskoo, että ihmiset jaksavat kirjoittaa politiikkaa nettisivulle, eikä hän pelkää nettihäiriköintiä. Hagerlundin mukaan nettivaaliohjelman valtti on, että käyttäjät voivat keskittyä yksittäisiin, itseään eniten kiinnostaviin aiheisiin.


Ajatushautomo Demos Helsinki alkoi puhua avoimesta vaaliohjelmasta ja wikidemokratiasta jo viime keväänä. Demoksen aktiivit perustavat parhaillaan wikipuoluetta, jolla on avoin puolue- ja vaaliohjelma. Wikipuolueen ensimmäinen kunnallisvaaliehdokas on puolueen tiedottaja, helsinkiläinen Olli Sirén.

”Meille vaalivoitto olisi se, että muut puolueet alkaisivat kelata, kuinka avata omaa päätöksentekoaan muille”, Sirén sanoo.


Avoimelle politiikalle
on tilausta. Kuntaliitto julkisti viime viikolla selvityksen, jonka mukaan kuntalaiset ovat kiinnostuneita kuntansa asioista, mutta heillä on mielestään liian vähän osallistumismahdollisuuksia.

Suuret puolueet eivät toistaiseksi suunnittele avoimia vaaliohjelmia. Kokoomuksen puoluesihteerin Taru Tujusen mukaan vaalien nettisuunnitelmat ovat vielä työn alla. Keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen linjaa, että keskustan tavoite on olla kuntavaalien johtava internetpuolue.

”Tärkeintä on, että keskustan ehdokkaat ovat läsnä siellä, missä ihmiset netissä kohtaavat: Facebookissa, MySpacessa ja chateissa”, hän sanoo.

Demarit puolestaan avasivat viime viikolla reilusuomi.fi-sivuston, jolle voi kirjoittaa ideoita sosialidemokraattien tulevaisuudesta.

Vaaliohjelmat verkossa:
www.espoonvihreat.fi/esvi/vaaliohjelma
www.vantaanvihreat.fi/vaaliohjelma

vihreät  demokratia  politiikka 2.0 
Viite