Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Kuka vei luonnonvarat?

15.8.2008

Elina Grundström

Käyttäjän Elina Grundström kuva
Lisää pääkirjoituksia löydät täältä.

Haloo vihreät! Oletteko huomanneet, että keskustapuolue on ottanut ohjat käsiinsä luonnonvarapolitiikassa? Tehkää jotain!

Keskustalaisen Esko Ahon johtama Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra nimitti kesäkuussa ohjausryhmän, jonka on määrä muotoilla Suomelle luonnonvarastrategia.

Jos pitäisi arvata, mitkä meneillään olevat poliittiset hankkeet vaikuttavat eniten Suomen tulevaisuuteen, veikkaan että tämä on toinen niistä.

Sitrasta on viime vuosina tullut keskustapuolueeseen kalleellaan oleva ajatushautomo, jonka toimenpidesuosituksia on copypeistattu suoraan hallitusohjelmaan.

Luonnonvaranäkökulma on tullut esille myös silloin, kun keskustalaiset ovat väläytellet ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön yhdistämistä.

Luonnonvarapolitiikka on noussut kansainvälisen politiikan keskiöön, koska maailma on muuttunut pulataloudeksi, jossa raaka-aineet ratkaisevat. Suomessa ilmiö näkyy parhaiten metsäteollisuudessa: pääomia kyllä riittää, mutta puuta ei.

Luonnonvarapolitiikan paradoksi on se, että sitä on helppoa luulla ja markkinoida kestäväksi kehitykseksi silloinkin, kun kyse on silkasta ryöstökapitalismista.

Nyt on tapahtumassa perustavanlaatuinen ajattelutavan muutos, jossa ”ympäristö” muttuu retoriikkaa myöten pelkäksi ”luonnonvaraksi”.

Luonnonvarastrategian yhdeksänhenkiseen ohjausryhmää kuuluu kyllä vihreiden Tarja Cronberg, joka on valittu mukaan Suomen kestävän kehityksen toimikunnan puheenjohtajan ominaisuudessa, mutta muuten vihreät ovat olleet näissä keskusteluissa ponnettomia ja aloitekyvyttömiä.

Jos vihreät ei nopeasti linjaa luonnonvarapolitiikkaa, sen tekevät muut. Sitten on turhaa kitistä, jos hallitusneuvotteluihin ilmestyy jokin luonnonvaroihin liittyvä yllätys – samaan tyylin kuin Sitrassa ideoitu innovaatioyliopisto yllätti vihreät viimeksi.

Entä mikä on se toinen Suomea mullistava hanke? Sehän on ”Salainen satanen”, eli sosiaaliturvaa uudistava Sata-komitea.

Viite