Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Tulkaa takaisin, hyvinvointivaltio ja YK!

3.10.2008

Elina Grundström

Käyttäjän Elina Grundström kuva
Lisää pääkirjoituksia löydät täältä.

Harvoin saa seurata aikakausien vaihtumista niin reaaliaikaisesti kuin tällä viikolla. Kun Yhdysvaltojen pörssikurssit sukelsivat tv-ruudussa maanantaina, tunnelma oli kuin Berliinin muurien kaatuessa. Varmaa oli vain se, että nyt maailma muuttuu.

Suomalaiset uusi tilanne on yllättänyt housut kintuissa. Sosiaaliturvajärjestelmämme on juuri nyt aivan levällään. Vanha on reikäinen ja tasoltaan alhainen, eikä uutta vielä näy. Sosiaaliturvaa uudistava Sata-komitea on aikatauluistaan jäljessä ja riitainen.

Sata-komitean työtä johtava sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä (kesk) on tähän asti hokenut, että sosiaaliturvan pitää olla ennen kaikkea kannustava. Ainakin hankkeen mainoslauseet on nyt vaihdettava. Kansalaisten päällimmäisenä huolena ei ole enää työvoimapula, vaan finanssikriisi ja epävarmuus omasta tulevaisuudesta.

Myös ulkopoliittinen keskustelu menee uusiksi. Suomessa on jo kuviteltu, että maailman uusi turvallisuusarkkitehtuuri perustuua ainoastaan EU:hun ja Natoon, ja että YK:sta ei ole enää mihinkään. Viimeistään nyt pitäisi olla selvää, ettei Natokaan ole voimissaan. Sen jäsenmaille luvatuilla turvatakuilla ei ole taloudellista katetta.

Jos Yhdysvaltain roskapankki syntyy, se maksaa amerikkalaislle 500 miljardia euroa. Irakin sodan kulujen arvioidaan olevan suunnilleen samaa luokkaa. On turhaa luulla, että Yhdysvalloilla olisi enää varaa johonkin kolmanteen kalliiseen operaatioon, vaikka Venäjä valtaisi koko Euroopan.

Suomessa on 2000-luvulla opittu vähättelemään hyvinvointivaltiota ja YK:ta. Molemmat ovat kaipaavat remonttia kipeästi, mutta viime viikot ovat osoittaneet, että ne ovat entistäkin tarpeellisempia.

Viite