Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Hakkeelta ei kannata odottaa liikaa

14.4.2014 12.50

Sammeli Heikkinen

Metsien hakkuutähteiden käytöllä voidaan vähentää kasvihuonekaasupäästöjä Euroopassa kohtuullisen paljon. Tuoreen tutkimuksen mukaan hake-energialta ei kuitenkaan kannata odottaa ihmeitä.

Suomalaisten Anna Revon ja Jari Liskin sekä saksalaisen ja itävaltalaisen tutkijan artikkelissa selvitettiin, kuinka suuriin päästövähennyksiin metsien hakkuutähde-energialla voidaan päästä verrattuna vastaavaa fossiiliseen polttoaineeseen.

Tutkimusprofessori Liskin mukaan olennaista on, millaista päästövähennystehoa metsähakkeelta odotetaan.

”EU:ssa on valmisteltu päästövähennysrajaa kiinteille polttoaineille jo vuosien ajan. Päätöstä ei vielä ole. Useimmin esillä ollut luku on 60 prosentin vähennys vastaavaan fossiiliseen polttoaineeseen suurin piirtein vuoteen 2020.”

Nestemäisissä biopolttoaineissa raja on tätä tasoa. Toisin sanoen, jotta polttoaine lasketaan uusiutuvaksi, sen pitää tuottaa ilmastopäästöjä 60 prosenttia vähemmän kuin vastaava fossiilinen. Liskin mukaan tutkimuksessa tuli kuitenkin selväksi, ettei tällainen päästöraja ole hakkeen osalta realistinen. Ei ainakaan, jos arvioinnissa huomioidaan metsän hiilinielun heikkeneminen hakkuujätteen korjuun vuoksi.

Tutkijoiden mukaan vuoteen 2035 mennessä voitaisiin päästä 25–50 prosenttia päästövähennykseen fossiilisiin verrattuna, jos haketähteet käytetään lämmöntuotantoon. 60 prosentin vähennykseen pääseminen voi viedä jopa 60–80 vuotta.

Siksi 60 prosentin vähennystavoite muutaman vuoden sisällä olisi epärealistinen.

”Perimmäinen tarkoitus hakkuutähde-energiassakin on se, että ilmastopäästöt vähenevät oikeasti, eivät vain laskennallisesti. Jos asetetaan epärealistinen tavoite, voi käydä niin, että osa päästöistä jätetään laskematta, kun siihen yritetään päästä.”

Toistaiseksi päästövähennysraja kiinteille biopolttoaineille on auki, kuten myös se, lasketaanko muutokset metsän hiilinielussa mukaan, kun sitä arvioidaan.

”Jos ei, niin silloin kyseessä on räikeästi vääristävä laskutapa. Se ei myöskään kannusta kehittämään aidosti vähäpäästöisiä tekniikoita. Hake-energiaa kannattaa käyttää, sillä päästään kyllä ihan hyviin tuloksiin. Mutta ei ole järkeä vetää hirveän isoa rajaa ja sitten katsoa, että eihän tämä toimi.”


Lisää aiheesta:



Viite