Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kaikki irti interralista

16.8.2017 16.50

Riikka Suominen

Moni unohtaa, että reilikortteja myydään kaiken ikäisille. Alle 27-vuotiaille tarkoitettujen ”nuorisolippujen” ja aikuislippujen lisäksi myynnissä on myös yli 60-vuotiaille tarkoitettuja seniorilippuja.

Reilikortteja on kahdenlaisia; Global Pass -kortit, jotka ovat voimassa kaikissa interrail-maissa, ja One Country Pass -kortit, jotka ovat nimensä mukaisesti vain yhteen maahan tarkoitettuja. Reilikorttien hinnat ja kestot vaihtelevat. Harva tarvitsee kuukauden jokaisena päivänä voimassa olevaa passia (632 euroa aikuisille, 493 euroa alle 27-vuotiaille). Hyväksi todettuja ovat olleet esimerkiksi 15 matkapäivää per kuukausi (468 euroa aikuisille, 372 euroa alle 27-vuotaille) ja 10 matkapäivää kuukaudessa (378 euroa aikuisille, 301 euroa alle 27-vuotiaille).

Passilla saa kulkea vapaasti kaikissa interrail-verkostossa mukana olevien junayhtiöiden junissa niinä päivinä kun lippu on voimassa. Esimerkiksi 15 päivää kuukaudessa -lipulla käyttäjä tekee kunkin matkustuspäivän aluksi merkinnän lippuun. Kun kaikki 15 päivää on käytetty, lippua ei voi enää käyttää. 

Interrail-kortin voi ostaa VR:n lipunmyynnistä jopa 11 kuukautta ennen matkaa, tai netistä osoitteesta www.interrail.eu. Korttia ei voi käyttää omassa kotimaassaan. Interrail-lipun voi ostaa myös ulkomailta, mutta se on välillä hankalaa. 

Joissakin maissa lippujen kanssa joutuu säätämään. Ranskan sisällä matkustaminen on loma-aikoina ärsyttävää, jos haluaa käyttää nopeita TGV-junia. Niihin on vain rajoitetusti halpoja reilaajille tarkoitettuja pakollisia paikkalippuja. Thalys- ja Eurostar-junissa pakolliset paikkaliput voivat olla hyvinkin kalliita. Saksassa vain harvoihin juniin on pakko ostaa paikkalippu. Varsinkin loma-aikoina se on kuitenkin suositeltavaa. Lisämaksullisia junia voi välttää käyttämällä paikallisjunia, nopeuden kustannuksella.

Pakollisista paikkalipuista löytyy lisätietoja netistä täältä. Kokoavasti voi sanoa, että Keski-Euroopan loma-aikaan Ranskassa matkustamiseen kannattaa joko varata aikaa, tai ostaa paikkaliput mahdollisimman aikaisin.

junat  matkailu 
Viite