Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Matti Tanskanen ja Maria Halkilahti

Politiikka ei kiinnosta -haastateltavat
Kun politiikka ei nappaa. Anarkisti Antti Rautiainen, opiskelija Essi Luukkanen, jalkapalloilija Kalle Kauppi, bioanalyytikko Heli Rouvila ja metsäkoneen kuljettaja Lasse Nieminen kertovat, miksei politiikka kiinnosta.Matti Tanskanen ja Maria Halkilahti

Kun politiikka ei nappaa. Anarkisti Antti Rautiainen, opiskelija Essi Luukkanen, jalkapalloilija Kalle Kauppi, bioanalyytikko Heli Rouvila ja metsäkoneen kuljettaja Lasse Nieminen kertovat, miksei politiikka kiinnosta.

Politiikka ei kiinnosta

31.5.2016 13.17

Vihreä Lanka

Vihreä Lanka tapasi viisi suomalaista, joita puoluepolitiikka ei kiinnosta. Noin kolmannes suomalaisista tuntee samoin.

Suomalaisten kiinnostus politiikkaa kohtaa kasvaa. Kaksi kolmesta kokee olevansa kiinnostunut politiikasta ja seuraavansa sitä aktiivisesti.

Politiikka ei silti ole koko kansan harrastus. Hieman yli kolmasosa suomalaisista kokee, ettei mikään puolue aja juuri heille tärkeitä asioita. Asia käy ilmi elinkeinoelämän valtuuskunta Evan arvotutkimuksesta.

Vain joka neljäs on sitä mieltä, että kansalaisten vaikutusmahdollisuudet ovat hyvät. Historioitsija Pilvi Torstin vuonna 2012 julkaiseman Suomalaiset ja historia -tutkimuksen mukaan perussuomalaisten ja vasemmistoliiton äänestäjät uskovat vaikutusmahdollisuuksiinsa jopa vähemmän kuin ne, jotka eivät äänestä lainkaan.

Vihreiden äänestäjät ovat kaikkein luottavaisimpia omiin vaikutusmahdollisuuksiinsa.

Oikeusministeriön joulukuussa julkaisemien demokratiaindikaattorien mukaan kaksi kolmasosaa suomalaisista pitää politiikkaa – ainakin joskus – niin monimutkaisena, että sitä on vaikea seurata.

Onko siis ihme, että puolitoista miljoonaa äänioikeutettua jätti äänestämättä viime kevään eduskuntavaaleissa?
Viite