Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Toimiiko se käytännössä?

27.11.2014 14.30

Annakaisa Suni

Perustulo ei ole yleisesti käytössä missään maailman maassa.

Brasiliassa on tosin ollut laki perustulosta jo vuodesta 2004. Perustulo oli tarkoitus toteuttaa asteittain, mutta vielä ei ole päästy kovin pitkälle.

Maailmanlaajuisestikin tunnettua Brasilian sosiaaliohjelma Bolsa Familiaa ei voida pitää perustulon jatkeena, sanoo ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Mikael Wigell.

Toisin kuin perustulo, Bolsa Familia ei ole vastikkeeton.

”Näissä ohjelmissa on tietynlainen paternalistinen elementti – vaikutetaan köyhiin, ohjataan heidän valintojaan, kun eivät ymmärrä hakeutua ja laittaa lapsiaan kouluun ja terveydenhuoltoon”, Wigell sanoo.

Bolsa Familiaa on vaikea verrata Suomen olosuhteisiin siksi, että täällä köyhimmätkin ovat käyneet vähintään peruskoulun ja ovat laajalti terveydenhuollon piirissä. Samanlaista ideaperustaa ja ajatusta valintojen ohjailemisesta ei siis ole.

Namibialaisissa Otjiveron ja Omitaran kylissä kokeiltiin vuonna 2008 perustuloa lähinnä saksalaisin avustusvaroin. Kaikille asukkaille annettiin 100 Namibian dollaria – noin 9 euroa ­ kuussa. Süddeutsche Zeitungenin mukaan taloudellinen toimeliaisuus kylässä nousi kymmenellä prosentilla, koulunkäynti lisääntyi, kyläläisten terveys koheni ja rikollisuus väheni.

Järjestöjen toiveista huolimatta Namibian hallitus ei halunnut alkaa maksaa perustuloa, ja tällä hetkellä kokeilu on rahoituksen puutteessa katkolla, kertoo talouslehti Brand eins.

Rikkaista maista perustuloa on kokeiltu 1970-luvulla muutamalla paikkakunnalla Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Yhdysvalloissa erityisesti naisten ja nuorten työnteko väheni ja reaalipalkat laskivat. Samalla nuorten koulunkäynti lisääntyi.

Myös avioerot lisääntyivät, koska perustulo mahdollisti itsenäisen elämän naisille.

Kanadassa työssäkäynti vähentyi hyvin vähän samalla kun lasten oppimistulokset paranivat ja ihmisten terveydentila koheni.

Tulokset eivät ole suoraan yleistettävissä eikä niitä voi verrata Suomen tämän päivän tilanteeseen.

Pisimpään käytössä ollut ”perustulo” on Alaska Permanent Fund, jonka kautta ohjataan vuosittain osavaltion öljytuloja kaikille asukkaille. Rahasto perustettiin vuonna 1976. Viime vuosina osinko on ollut noin tuhat dollaria vuodessa, joten kukaan alaskalainen ei voi elää pelkästään sillä.


Lisää aiheesta:



Viite