Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Minna Sorsa tukijoukkoineen
Puurtajat. Minna Sorsan (edessä oik.) vaalikampanjan suunnittelu alkoi jo kesällä. Vastapäätä istuu kampanjanpäälikkö Stiina Lahikainen.Iiro Törmä

Puurtajat. Minna Sorsan (edessä oik.) vaalikampanjan suunnittelu alkoi jo kesällä. Vastapäätä istuu kampanjanpäälikkö Stiina Lahikainen.

Tynkkysen perijät

22.1.2015 13.29

Kati Pietarinen

Jouluvalot loistavat räntäsateessa, tammikuinen ilta Tampereen Hämeenkadulla on liukas ja loskainen. Vihreiden puoluetoimistoon Kehräsaaren vanhalla teollisuusalueella kuljetaan taide-elokuvateatteri Niagaran kautta.

Alkamassa on eduskuntavaaliehdokas Minna Sorsan, 44, tukiryhmätapaaminen.

Ylöjärveläinen Sorsa on toiminut kunnallispolitiikassa kymmenen vuotta. Eduskuntavaaleissa hän on ehdolla toista kertaa.

”Moni asia on jo tuttu. Aloitimme kampanjatyön kesäkuussa pohtimalla teemoja. Minulle tärkein teema on mielenterveys”, lasten mielenterveystyön kehittämiskoordinaattorina työskentelevä Sorsa kertoo.

Pitkän pöydän ääreen saapuu illan mittaan kymmenisen henkeä, joiden keski-ikä on yli neljänkymmenen. Osa, kuten läppärillä muistiinpanoja tekevä kampanjapäällikkö Stiina Lahikainen, tuntee Sorsan puolueen kautta, osa yksityiselämästä tai töistä. Mukana on myös Sorsan entinen hoitoalan opettaja.

Aiheet käydään rauhallisesti esityslistan järjestyksessä, puheenvuorot ovat lyhyitä ja selkeitä. Pöydässä on kahvia ja keksejä.
Sorsa esittelee flyerin, pikkuesitteen ja ensimmäiset pinssit. Niissä on vaaleanpunainen sydän ja sanat Love, Peace ja Caring, englanniksi.

”Jostain syystä me nauretaan näille aiheille, vaikka niiden pitäisi olla kaikkein tärkeimpiä. Ihmisten ensireaktio on hymähdys, kuvitelkaa!”

”Minulta on kysytty, onku mulla joku tuttu Aamulehdessä, kun mielipidekirjoitukset ovat menneet niin hyvin läpi. Ei ole”, Sorsa kehaisee.

Kaikkia Sorsan tekstejä kommentoi ja editoi Seija Köppä.

”Paikallislehdissä on ollut hankalampaa. Pitäisiköhän vielä kirjoittaa soista?”

Vaalikoneita varten Sorsalla on valmiiksi kirjoitettua tekstiä, jottei vastauksia tarvitse keksiä uudestaan, kun samantyyppiset kysymykset toistuvat. Sorsa on myös kirjoittanut alustavan vaaliohjelman, jota syynätään pöydän ääressä tarkasti.

”Tässä lukee, että entinen pikkukakkosen täti. Täti-sana ehdottomasti pois”, kampanjapäällikkö Lahikainen ohjeistaa. ”Oletko sä edes oikeasti täti?”

”Tässä on väärät luvut huostaan otetuista lapsista, tilastot pitää vielä tarkistaa”, Sorsa huomaa.

”Mun äänestäjät ovat lähinnä naisia, joita kiinnostaa ihmisten hoiva ja auttaminen. Toimisikohan sellainen iskulause, että yhteiskunta tarvitsee välittämistä? Vai onko se liian abstrakti?”

Joku ehdottaa yhteiskunnan tilalle ihmiset-sanaa, pöydässä nyökytellään.

Vihreät tavoittelevat Pirkanmaalla kahta paikkaa. Nykyään aluetta edustaa yksi vihreä kansanedustaja, Oras Tynkkynen. Kahteen on ylletty kerran, vuonna 2003, kun sekä Rosa Meriläinen että Satu Hassi valittiin. Viimeksi vihreiden lista jäi tavoitteesta noin 2 000 äänellä.

”Pirkanmaalta valitaan nyt 19 edustajaa, yksi enemmän kuin viimeksi. Kyllä se uusi paikka tulee vihreille”, Sorsa sanoo.

Tavoitteen toteutumiseksi koko listan pitäisi saada ainakin 24 000 ääntä, riippuen kokonaisäänimäärästä. Vuonna 2011 ääniä tuli 22 672, se toi 8,3 prosenttia Pirkanmaan äänistä. Kunnallisvaaleissa 2012 vihreitä kannatti 9,2 prosenttia ja viime kevään eurovaaleissa 11,8 prosenttia.

Pirkanmaan tilanne on arvaamaton. Vuoden 2011 vaaleissa yli 7000 ääntä kahminut Tynkkynen ei ole enää ehdolla. Ei ole selvää, ketkä hänen äänensä perivät.

Viimeksi yli kaksituhatta ääntä saivat Anna-Kaisa Heinämäki sekä Ulriikka Aarnio. Noin tuhannen äänen kastiin taas kuuluivat Olli-Poika Parviainen, Maija Kajan, Petri Siuro ja Minna Sorsa. Heistä Aarnio ei ole tällä kertaa asettumassa ehdolle, Maija Kajanin tilanne ei ole varma.

Viimeiset neljä vihreää ehdokasta nimetään 4. helmikuuta.

Puoluetoimistolta kävelee vartin Ravintola Kahvillaan, jonka värikkäitä seiniä koristavat voimakkaan väriset taulut. Kapean takahuoneen väki on jakautunut kolmeen äänekkäästi keskustelevaan ryhmään. Läsnäolijat ovat yhtä vauvaa lukuun ottamatta pari-kolmekymppisiä, enemmistöllä on paksusankaiset silmälasit. Useilla on edessään tyhjä pieni oluttuoppi, joillakin teetä.

Pöydän päässä istuu Jaakko Stenhäll, 30, vihreä mielipidevaikuttaja ja puoluevaltuuskunnan varapuheenjohtaja, diplomi-insinööri Tampereen Tammelasta. Tämä on hänen ensimmäinen eduskuntavaaliehdokkuutensa, kunnallisvaaleissa 2012 hän sai parisataa ääntä. Ne veivät yhdyskuntalautakunnan varapuheenjohtajaksi.

Stenhällin kampanjan suunnittelu on aloitettu lokakuun puolivälissä.

”Viimeksi tein paljon pienemmällä porukalla, koska kunnallisvaaleissa myös valtaosa kavereista oli ehdolla. Nyt tukiryhmäläisiä on Facebookissa 45, aktiivisesti mukana on parikymmentä”, Stenhäll kertoo.

Stenhällin pääteemoja ovat talouden uudistuminen, kaupunkipolitiikka ja ilmasto.

Tukiryhmä pohtii kampanjan käytännön toteutusta kolmessa ryhmässä.

Stenhäll istuu itse nettisivuryhmässä, jossa mietitään muun muassa sitä, pitäisikö blogitekstien näkyä kaikkien kerrallaan vai yksitellen.

Tuoteryhmä miettii kampanjailmettä: kannattaako käyttää puoleen virallista vihreää vai omaa kampanjaväriä?

”Me mietitään aiheita, joista Jaakon pitää olla jotain mieltä”, Stenhällin kaveriksi esittäytyvä Santeri Itälinna kertoo kolmannessa ryhmässä.

Aiheet sopivat blogikirjoituksiksi tai esimerkiksi twitteriin.

”Energiapolitiikasta pitäisi olla joku kirjoitus. Se on myös helppo positio”, keskusteluissa pohditaan.

Ryhmän kolmesta miehestä ja yhdestä naisesta usea osallistuu monen eri ehdokkaan tukiryhmän töihin. Kuinka paljon aikaa siihen menee?

”Tähän mennessä ei ole mennyt yhtään, mutta kun katukampanja alkaa, siinä mä olen kone. Teen varmaan vähintään tunnin päivässä, jos tarvitaan”, Leena Reinsalo lupaa.

Pirkanmaan ehdokasasettelussa on pyritty siihen, että kaikille Orasta äänestäneille löytyisi ehdokas, vaalityöryhmän puheenjohtaja Eveliina Asikainen kertoo. Ainakin tähän Vihreän Langan pistokokeeseen sattui kaksi erityyppiselle äänestäjälle sopivaa ehdokasta.

Hämeessä haetaan revanssia

Viime eduskuntavaaleissa vihreiden kannatus romahti Hämeessä alle viiteen prosenttiin. Perussuomalaisten paikkamäärä nousi nollasta kolmeen, ja kolme kautta eduskunnassa istunut hämeenlinnalainen Kirsi Ojansuu-Kaunisto tippui.

Kunnallis- ja eurovaaleissa vihreiden kannatus on hiljalleen kasvanut, ja nyt haetaan revanssia.

”Meidän tavoitteena on saada takaisin viime vaaleissa menetetty paikka. Se vaatii todella kovaa työtä”, Hämeen vihreiden piirihallituksen puheenjohtaja Anssi Lepistö kertoo.

Ainoa Hämeen vaalipiiristä tehty mielipidetiedustelu on Talouselämän tammikuun alussa julkaisema selvitys. Se ei lupaa vihreille yhtään paikkaa. Ennuste ei välttämättä ole ajan tasalla, sillä aineisto on kerätty kesäkuun ja joulukuun välillä.

Lepistö ei usko, että perussuomalaiset pitävät ennusteen mukaiset kolme paikkaansa.

”Olemme vaaleissa vertailulistojen häntäpäässä yhdessä kd:n kanssa. Viime aikoina käyty arvokeskustelu parantaa meidän asemia.”

Lepistön mielestä viimeksi vihreät mokasivat Hämeessä, kun ehdolla ei ollut nuoria naisia. Se vei vihreiden ja vasemmistoliiton välillä liikkuvia äänestäjiä.

”Nyt tätä on erityisesti mietitty.”

Hämäläisten vihreiden ehdokkaiden kärkiteemat ovat monipuolisia: kaavasuunnittelija Riina Puusaari toivoo järkeä alkoholipolitiikkaan, professori Kari Tiilikkala painottaa biotalouden tärkeyttä, yrittäjä Teppo Heiskanen vaatii yhteiskunnalta tukea palkkatyön, yrittämisen ja opiskelun yhdistämiseen.

Kirsi Ojansuu-Kaunisto on ehdolla, samoin viime vaaleissa toiseksi eniten vihreitä ääniä saanut Suomen luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Eero Yrjö-Koskinen.

”Kun ei ole yhtään istuvaa kansanedustajaa ehdolla, ehdokkaat lähtevät samalta viivalta. Se tuo sisäistä kilpailua ja innostusta vaalityöhön”, Lepistö sanoo.

Langan analyysi: Pirkanmaan ja Hämeen vaalipiirit: Suurten tasapeli

Pirkanmaa on vaalipiireistä kolmanneksi suurin, sieltä valitaan 19 ehdokasta. Viime eduskuntavaaleissa suurin puolue oli kokoomus, mutta ero sdp:n ja perussuomalaisten kannatukseen oli vain prosenttiyksikkö. Kunnallisvaaleissa 2012 perussuomalaiset romahti Pirkanmaalla keskustan tasolle, eurovaaleissa romahti puolestaan sdp.

Nyt keskustan ennustetaan jyräävän. Pirkanmaalla se voisi tarkoittaa tasaista edustajapaikkojen jakautumista neljän suurimman puolueen kesken. Aamulehden joulukuinen kannatuskysely antaa neljää paikkaa sdp:lle, keskustalle sekä kokoomukselle ja kolme perussuomalaisille.

Sdp:n tilannetta voi vaikeuttaa kansanedustaja Saara Karhun poisjääminen. Perussuomalaisia voi heikentää puolueen näkyvien tamperelaisvaltuutettujen siirtyminen keskustan leiriin.

Väestönkasvun tuomasta lisäpaikasta taistelevat vihreät ja vasemmistoliitto, joilla on molemmilla tällä hetkellä yksi paikka. Vihreillä on Aamulehden kannatuskyselyn ja Talouselämän ennusteen mukaan töitä tehtävänä paikan saamiseksi, koska nykykannatuksella se näyttäisi menevän vasemmistoliitolle.

Hämeestä valitaan 14 ehdokasta. Viime eduskuntavaalien suurin puolue oli sdp, jonka lisäksi yli 20 prosentin äänisaaliin saivat kokoomus ja perussuomalaiset. Kunnallisvaaleissa suurimmaksi nousi hurjan kirin tehnyt kokoomus, ja perussuomalaisten kannatus notkahti alle keskustan 13 prosenttiin. Eurovaaleissa kokoomuksen kaula kasvoi ennestään, ja sdp romahti keskustan ja perussuomalaisten kanssa alle kahdenkymmenen prosentin kastiin.

Nyt keskustan kasvu voisi vaikuttaa Hämeessä niin, että neljä suurinta puoluetta saavat kukin kolme paikkaa. Vihreät kamppailevat paikasta, joka vapautunee perussuomalaisilta. Myös Päivi Räsäsen paikalle saattaa päästä.

Pirkanmaan vaalipiirin vihreät ehdokkaat: Olga Haapa-aho, Hanna-Kaisa Heilimo, Anna-Kaisa Heinämäki, Miisa Karjalainen, Jussi Kytömäki, Jaakko Mustakallio, Olli-Poika Parviainen, Heli Piirainen, Saana Raatikainen, Petri Siuro, Minna Sorsa, Jaakko Stenhäll, Iiris Suomela, Juhana Suoniemi, Antti Tomminen.

Hämeen vaalipiirin vihreät ehdokkaat: Mikko Haapala, Teppo Heiskanen, Sari Jokinen, Auli Laine, Elli Latva-Hakuni, Mari Monto, Aleksi Mäntylä, Kirsi Ojansuu-Kaunisto, Riina Puusaari, Mirka Soinikoski, Kari Tiilikkala, Eero Yrjö-Koskinen.

Korjattu 22.1. klo 10 ehdokkaiden Mirka Soinikoski ja Kari Tiilikkala nimet.




Viite