Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Alistuvien turvapaikka

Iiro Törmä

Kuvituskuva
Iiro Törmä

3.5.2016 8.30

Annakaisa Suni

Naisen käsivarren ihon läpi on työnnetty ohuita injektioneuloja. Niiden välissä risteilee silkkinauha.
Jen, 30, näyttää kuvaa puhelimestaan, kun tapaamme helsinkiläisessä kahvilassa. Neulotus on yksi hänen fetisseistään. Kuvan on ottanut valokuvaaja kinkybileissä, joissa esillä olosta nauttiva Jen on tunnettu hahmo. Neulotussessioista, kuten monesta muustakin asiasta Jenin elämässä, päättää hänen masterinsa.

Jen on sub. Hän nauttii tullessaan alistetuksi. Hän alistuu masterilleen sekä seksileikeissä että arkielämässä. Merkkinä siitä Jenin kaulassa on aina musta nahkapanta, jossa on pieni metallirengas.

Alistajan ja alistetun suhde on täynnä pieniä eleitä. Jen viestittelee koko ajan masterinsa kanssa ja kertoo tälle, mitä tekee. Master päättää, mitä juotavaa pariskunta tilaa baarissa. Jen kantaa juomat tiskiltä pöytään.

Seksiä he harrastavat aina, kun master haluaa.

Suhde on polyamorinen: Jenin 47-vuotias master on avoliitossa parikymppisen naisen kanssa. Jen ja nainen ovat kavereita, mutta heillä ei ole seksisuhdetta keskenään.


Jo kymmenvuotiaana Jen muistaa nähneensä unia, joissa hän on sidottuna ja häntä käytetään hyväksi. Hän uskoo, että taipumus alistumiseen on osin synnynnäistä.

Tiukan kristillisen kasvatuksen saanut Jen päätyi naimisiin 24-vuotiaana. Liittoa kesti neljä vuotta, joista kahtena viimeisenä pari ei harrastanut ollenkaan seksiä.

”Aika monella skenessä on takanaan tylsä vaniljasuhde”, Jen sanoo.

Skene on alistuvien, alistajien ja muiden kinkyjen yhteisö. Vanilja on ihminen, joka ei ole kinky.

Kaksi vuotta sitten kesällä Jen kirjautui suomalaisten kinkyjen nettiyhteisöön BDSM-baariin.

Ensimmäisissä kinkybileissään hän tapasi nykyisen masterinsa. Siitä kahden kuukauden kuluttua he harrastivat seksiä ensimmäisen kerran – alkuun se oli vaniljaa – ja Jen sai elämänsä ensimmäisen orgasmin.

Kun Jen kertoi haluavansa erota, aviomies uhkasi kertoa Jenin taipumuksista tämän äidille. Jen päätti ehtiä ensin. Äiti paheksuu Jenin valintoja, mutta välit eivät ole menneet poikki. Sekä äiti että Jen ovat edelleen uskossa.

Myös opiskelukaverit ammattikorkeakoulussa tietojenkäsittelyn koulutusohjelmassa tietävät, mitä Jenin panta tarkoittaa.


Turvapaikka alistuville naisille, Subspace ry, perustettiin viime kesänä. Jen on yhdistyksen puheenjohtaja.

”Puhumme kaikesta menkoista meikkeihin ja myös siitä, mitä kukakin joutuu tekemään massunsa (masterinsa) käskystä. Välillä jopa moitimme massuja.”

Alkuvuodesta Subspace järjesti ensimmäiset bileensä. Jenin mukaan niihin suhtauduttiin skenessä ensin vähän epäilevästi, mutta ne olivatkin parhaat bileet pitkään aikaan.

Yhdistys on tärkeä, koska siellä naissubit saavat olla rauhassa sekä mastereilta että yhteiskunnan ennakkoluuloilta. Harva sub puhuu identiteetistään yhtä avoimesti kuin Jen.

Jen kertoo, että jotkut alistajat syyllistyvät asemansa hyväksikäyttöön. Hän on kuullut tapauksista, joissa skenessä ollut mies on päätynyt vankilaan. Yhteisö tuomitsee tapaukset ja pitää bileissään kiinni tiukasta etiketistä.

Keväälle Subspace suunnittelee koulutuksia turvallisuudesta.

Jenillä ja hänen masterillaan ei ole turvasanaa. Peliin kuuluu, että Jen niskoittelee määräyksiä vastaan. Jenin mukaan master kuitenkin ymmärtää aina, jos Jen tosissaan pyytää häntä lopettamaan. Käskyt eivät muutenkaan saa aiheuttaa vaaraa.

Jen korostaa sitä, että alistuminen on subin lahja masterilleen.

”Sub määrittää rajat ja äärimmäisessä tapauksessa se tarkoittaa sitä, että hän päättää suhteen.”
Viite