Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kohti normaalia

Pekka Strang esittää Touko Laaksosta
Etupäässä teatterien näyttämöiltä tunnettu Pekka Strang (kesk.) esittää Touko Laaksosta eli Tom of Finlandia.

Etupäässä teatterien näyttämöiltä tunnettu Pekka Strang (kesk.) esittää Touko Laaksosta eli Tom of Finlandia.

3.2.2017 12.51

Lasse Leipola

Aleksi Bardy toivoo, että leffahahmon homous olisi pelkkä ominaisuus muiden joukossa.

Helmikuun lopulla ensi-iltansa saava Tom of Finland tuo seksuaalivähemmistöt valkokankaalle Suomessa aiemmin näkemättömässä mittakaavassa. Elokuva kertoo taiteilija Touko Laaksosen eli Tom of Finlandin tarinan jatkosodasta 1980-luvulle. Elokuva on myös Laaksosen ja tanssija Veli Mäkisen rakkaustarina.

Elokuvan käsikirjoittaja ja tuottaja Aleksi Bardy sanoo, että vuonna 2005 valmistunut Brokeback Mountain on ollut todellinen uranuurtaja.

”Homoyleisöt ovat jo vuosikymmenten ajan joutuneet eläytymään heterorakastavaisten parien tunteisiin. Brokeback Mountain todisti, että se onnistuu myös toisin päin. Toivomme, että Toukon ja Velin rakkaustarina on romanttinen suomalaisille heteromiehille ja heteronaisille.”

Olisiko aika jo kypsä elokuvalle, jonka päähenkilö on homo ilman, että se on merkittävää myös juonen kannalta?

”Toivottavasti jatkossa tehdään elokuvia, joissa homous muuttuu ominaisuudeksi muiden joukossa. Kiehtovaa olisi myös, että olisi henkilöhahmoja, joiden kohdalla ei oteta kantaa vaan vihjataan molempiin suuntiin”, Bardy sanoo.

Hänen mukaansa Tom of Finlandin taustalla oli vähän samantyyppinen ajatus, vaikka seksuaalivähemmistöjen historia onkin yksi elokuvan teemoista.

”Meille hän oli taiteilija ja osana tätä taiteilijuutta oli hänen henkilöhistoriansa ja sukupuolinen suuntautumisensa. Ehkä muutos jo orastaa, sillä ei hän ole tässä elokuvassa siksi, että hän oli homo, vaan siksi, että hän oli suuri taiteilija – ja vähän omaksi yllätyksekseen myös maailmanparantaja ja ihmisoikeustaistelija.”


Lisää aiheesta:Viite